Майсторът на курбаните в Дупнишко Стоян Кадийски отпразнува 63-ия си рожден ден и почерпи с пъпеши и дини за личния си празник. Той беше донесъл няколко огромни дини и ароматни пъпеши в централния катедрален храм в Дупница “Св. Георги Победоносец” и черпеше за рождения си ден всеки, който влизаше. На 1 август се осветява босилек и започват Богородичните пости, затова и майсторът на курбаните бай Стоян почерпи и разхлади миряните с плодове.
Първия си курбан той сготвил, когато бил на 30 г., и оттогава приготвя вкусната гозба на всички християнски празници и на семейни курбани в града.
“От 33 години приготвям по 250 курбана средно на година, като не включвам тези на частните лица. Разфасовал съм тонове месо и съм нарязал стотици килограми зеленчуци, имам и помощнички, които през годините продължават да са до мен“, каза Стоян Кадийски.
„Тайната на вкусния курбан е да има много месо и много подправки“, убеден е кулинарният експерт.
ЙОРДАНКА ПОПОВА