Продукти
300 г макарони
75 г масло
3 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
200 г Чедър
200 г Гауда
черен пипер
сол
Начин на приготвяне
Макароните се сваряват в подсолена вода,през това време в дълбок съд се разтопява маслото и в него се запържва брашното до златисто
на струйка се налива прясното мляко, като се бърка непрекъснато
вари се до сгъстяване на слаб огън. Прибавят се настърганите сирена и се бърка до пълното им разтопяване, да се получи еднороден гладък сос. Поръсва се черен пипер и много малко сол.
Сварените макарони се изцеждат, измиват се със студена вода и се изсипват в кашкаваления сос. Разбърква се и се готви 2-3 минути.
Ако предпочитате запечен вариант, трябва да се задели част от кашкавала и да се поръси преди печенето.