Малко щъркелче падна от гнездото и счупи краче, от фондация „Дивите животни“ отказали да го вземат

Малко щъркелче е паднало миналата нощ от гнездото в Дебели лаг, Радомирско, кметът на селото Роза Кръстева го намерила със счупено краче. „Нахраних го, обадих се в РИОСВ – Перник, в община Радомир, откъдето ми дадоха телефона на фондация „Дивите животни“, които трябваше да го вземат. От там обаче ми отговориха, че трябва да го донеса в София или да го изпратя по някого, а те ще го закарат в клиника. За късмет ветеринарният лекар в селото д-р Иво Любомиров дойде и се наложи да му ампутира счупеното краче. Той го закара до фондацията в София, но от там го насочили към клиника“, разказа за „Струма“ Кръстева.

По думите й защитниците на животните не проявили състрадателност, а д-р Любомиров го закарал в зоологическата градина в София. От там също отказали да вземат ранената птица с мотива да не внесе някаква зараза. Лекарят оставил птицата на мочурливо място, където да си намира храна. Кръстева се надява, че щъркелчето ще оцелее, но е разочарована от поведението на природозащитниците, отказали да помогнат.

В Делеби лаг има 5 щъркелови гнезда върху електрически стълбове. На 3 от тях от ЧЕЗ са поставили стойки, на които щъркелите са направили гнездата си. Всички двойки тази година на излюпили по 3 малки, които още не могат да летят. Това е първото щъркелче, което пада от гнездото, откакто птиците гнездят в селото.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Ок

    Както всичко останало в тая държава и тези организации са менте събират пари и само ревът, а когато трябва да помогнат се навеждат. Буклуци са.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *