МВнР ще извика за обяснение посланика ни в Алжир

Външно министерство оказва пълно съдействие на прокуратурата. Посланикът ни в Алжир Румен Петров ще бъде извикан да даде обяснения, а ако не може да пътува сега, ще трябва да ги даде писмено. Това се казва в позиция на МВнР.

По-рано днес стана ясно, че ДАНС влиза в разследването на чатовете между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов. Специализираната прокуратура възложи на Агенцията да направи анализ и пусна нови чатове. От тях се вижда, че Бобоков има активна комуникация освен с Узунов и с бившия съветник на външния ни министър Екатерина Захариева и настоящ дипломат в Алжир – Румен Петров. В телефона на Бобоков той фигурира като „MVR-Rumen Petrov”.

От МВнР заявяват, че ръководството се е запознало с оповестените данни, според които Румен Петров обсъжда служебни въпроси – официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба.

„Убедени сме, че всеки трябва да носи отговорност за действията си”, се казва още в позицията на МВнР.  

„По случая с либийския кораб „Бадр” десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР  (за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции). Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата”, се казва още в позицията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *