МВР за очакваните наводнения: Пригответе чанта за оцеляване, задължително носете свирка

Структурите на Министерството на вътрешните работи предприемат превантивни действия за създаване на нужната организация във връзка с хидрометеорологичната прогноза за периода 5-9 март, изготвена от НИМХ–БАН. Информирани са изпълнителната и местна власти, както и основните съставни части на Единната спасителна система за очакваната динамика в метеорологичната обстановка. При необходимост служители на вътрешните министерство и на местната власт ще осъществяват непрекъснато наблюдение на речните корита и водосбора на реките Места, Янтра, Тунджа, Марица и Струма. Създадена е допълнителна организация за събиране на свободния от дежурства състав на структурите на МВР, при нужда. В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ превантивно е осигурена необходимата техника за действия при наводнения.

Съвети за действие при наводнение:

При възникване на наводнение незабавно сигнализирайте на тел. 112. Съобщете имената си, адреса и друга информация, свързана с бедствието. Ако не разполагате с телефон предупредете за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и близки, съседи и колеги.

Ако се намирате у дома, незабавно изключете газта и електричеството и поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е, ако имате  предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати.  Ако не можете да излезете от  сградата, за да защитите живота си е добре да се преместите на най-горните етажи или на покрива. За местонахождението си трябва да съобщите на тел. 112 или да известите близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждате, е  желателно да отворите вратите на помещенията, в които са затворени.

Ако водната стихия ви завари извън дома и се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечити и да застанети на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под/над  мостове, подлези, надлези и други обекти. Не трябва да се правят опити за пресичане на бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да сте подсигурени с помощно въже. Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.

При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможно най-високото и безопасно място и да изчактме спадането на нивото на водата. Спасителите са категорични, че не бива да спирате на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *