Медът може да се окаже и опасен заради…

Наскоро учените за пореден път представиха нови изследвания за лечебните свойства на меда. Но те посочват и от каква възраст може да се дава мед на децата, и защо е възможно да възникне алергия към мед. Оказва се, че медът действително може да е полезен за болните с астма, като ефективно средство против кашлица. Той повишава продукцията на слюнка, която на свой ред овлажнява дихателните пътища и понижава дразненето на глътката, което пък намалява кашлицата. Освен всичко друго медът притежава и противовъзпалителни свойства, поради което може да намали отока на дихателните пътища. Това е често срещан симптом при болните от астма.

В отделението по здраве към Калифорнийския университет в Лос Анджелис препоръчват възрастните да приемат по 2 чаени лъжички мед преди сън за намаляване на кашлицата. Привържениците на полезните свойства на меда за лечение на астма уверяват, че този продукт може да понижи чувствителността на пациента към цветния прашец, който е много разпространен алерген и провокатор на астматични пристъпи.

В редица изследвания е проучвано влиянието на меда върху кашлицата и инфекциите на горните дихателни пътища, но не и при хора с астма. Единственото изследване за влиянието на меда при астма е с животни. Извършвали инхалации с мед и това дало положителни резултати. Но за да се произнесат учените за влиянието на инхалации с мед при хора с астма, са нужни допълнителни изследвания.

Не давайте мед на децата до 1 годинка

Приемът на една или две лъжички мед е безопасен за хората с някои изключения. Съгласно Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, на децата до 1 годинка не следва да се дава мед заради риск от развитие на ботулизъм. Ботулизмът е рядък тип отравяне, чийто възбудители са специфични бактерии. Това заболяване може да предизвика повръщане, затруднено дишане, парализа и дори фатален край. Бактериите на ботулизма попадат в организма основно със заразена от почвата храна. Не е изключено медът да съдържа спори от бактериите на ботулизма. Организмът на възрастния човек и децата над 1 годинка може да  предотврати по-нататъшния ръст на тези бактерии. Но имунната система на малкото бебе е още много слаба и когато в организма му попаднат спори, могат да отделят токсини.

Медът може да се окаже алерген за някои хора. Причината за такава алергия е цветният прашец, от който е събиран медът, пише zdrave.to. Вследствие на това хората с алергия към някои видове растения могат да се окажат възприемчиви към определени сортове мед.

Симптомите на алергична реакция към мед

• кихане

• копривна треска

• сълзене

• хрема

При по-изразена алергична реакция могат да се наблюдават хрипове в белия дроб, усещане за тежест в гърдите и затруднено дишане. При развитие на тежка алергична реакция се изисква спешна медицинска помощ. Важно е да запомните, че колкото и лечебни свойства да притежава медът, той само облекчава симптомите на астмата. Не разчитайте на пълноценен ефект само от лечение с мед. По-скоро се доверете на своя лекар и следвайте медицинския алгоритъм за лечение на астма. Разбира се, най-важно е да избягвате контакт с алергена. Защото астмата по принцип е свързана с алергични реакции. В някои случаи контактът с алергена може да провокира пристъп на астма. Откажете цигарите, ако още не сте го направили. И се доверете на ефективното лечение с т.нар. бронходилататори. Тези препарати отпускат мускулатурата на дихателните пътища, което води до облекчаване на дишането. Някои инхалатори съдържат лекарствени препарати, които предотвратяват развитие на астматичните симптоми. А вашият доктор може да ви изпише инхалатори със съдържание на продължително действащи бронходилататори и кортикостероиди за ежедневен прием. Тези препарати помагат да контролират астмата и да се предотвратява развитието на пристъпи.

В малки количества медът може да е полезен за облекчаване симптомите на астмата при деца и възрастни, но не се препоръчва за бебета до 1 годинка. Няма научни доказателства за това, че медът може да се използва като алтернатива на лекарствените препарати. А при възникване и развитие на симптоми на астма се обърнете към лекар, който да ви предпише лечение. Пристъпите на астма могат да бъдат тежки, затова е важно да следвате препоръките на лекаря.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *