МЕРКИ СРЕЩУ ЧУМАТА! Стопани заклаха доброволно две прасета в кюстендилското село Слокощица, 150 още са по кочините

Селските кметове в Кюстендилско са готови със списъците на стопанствата, отглеждащи свине от така наречения тип „заден двор”, във връзка с епидемията от африканска чума. На среща в общината те коментираха и ситуацията. „Всеки един стопанин решава сам дали да унищожи прасето, или не. Месото пък може да бъде съхранявано по всички видове начини, с изключение на кайма и така наречените луканки – прясно състояние, суджуци. При всяко друго термообработване месото е напълно годно и може да бъде използвано без притеснение от съответното домакинство”, уточни кметът на село Стенско Огнян Янев.

В село Слокощица вече две домакинства са заклали прасетата си превантивно. „Настроението сред хората е лошо като навсякъде. Това си е тяхна работа, ако искат – да колят, ако искат – не, ако искат – да го хвърлят на бунището. При нас например имаме 150 прасета”, уточни и кметът на селото Румен Калфин.

„В село Шишковци хората са много напрегнати. Казват, че откакто се помнят, гледат прасета. Преди години дори във всяка къща имаше. За мен това е удар по бедния народ. Прасетата бяха препитание за бедността. Не го приемам. А сега с тази чума още един удар по бедните”, допълни и кметът на село Шишковци Климент Терзийски.

В Кюстендилска област няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Стриктно се изпълняват разпоредените мерки от Областната епизоотична комисия.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *