Днес е църковният празник Неделя Месопустна, по-популярен като Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя, осем седмици преди Великден.
Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост. Думата „заговезни“ идва от заговявам, започвам да постя.
В съботата преди Месни заговезни е Задушница, когато се прави помен за мъртвите.
На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с пълна с месни продукти софра. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле , свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.
Великият пост е наричан още Света Четиридесетница.