Местят Националния стадион „Васил Левски“

Столичната община търси ново място, на което да премести националния стадион „Васил Левски“. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от БГНЕС.

„Разгледахме няколко варианта, преди повече от 2 месеца, заедно със спортния министър Красен Кралев. Едното предложение беше свързано с терени, които са собственост на Министерството на отбраната, в местността „Къро“. Става дума за зоната срещу зала „Арена Армеец“, която може да бъде обслужена с третата метролиния, предвидена по проект. Друг вариант е да се направи реконструкция на някой от съществуващите стадиони, например „Славия“. Обсъждали сме и възможности на изнасяне на стадиона извън града, по периферията, както е в Мюнхен“, обясни Здравков. Следващият възможен терен се намира в район “Връбница”, където първоначално била идеята да се построи зала “Арена Армеец”. Според Здравков обаче теренът на бул. “Ломско шосе” е общински, но не е добре обезпечен транспортно, защото се намира далеч от метрото.

По думите на архитекта преместването на стадиона е наложително, защото мястото му не е в центъра на града. Освен това е важно да се изгради стадион, който да отговаря на всички изисквания на УЕФА за достъпност и добра среда.

„От тези четири предложения няма избрано ново място все още“, уточни Здравков и добави, че спортното министерство има последната дума.

Главният архитект коментира и изразената в четвъртък позиция на Кралев, който преди дни съобщи, че не е съгласен с новия подробен устройствен план за Борисовата градина. Кралев дори заплаши да съди Столичната община, ако не се съобразят със забележките му.

„Планът е подложен на обществено обсъждане и ако министерството има предложения по отношения на техните бази, нека да ги представи в графичен вид“, каза главният архитект и допълни, че не вижда причини да се съдят.

Попитан какво се случва със сградата на „Артекс“ „Златен век“ в кв. „Лозенец“, Здравков заяви, че чака решението на съда. „Има заповед от ДНСК, която подлежи на съдебен контрол. Тя е обжалвана от „Артекс“ пред съда. Очакваме решението, след което ще мога да коментирам изказванията на строителите, че скоро ще продължи строителството им“, обясни главният архитект.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *