Мечтаният завършек – Гришо е шампион у дома!

Григор Димитров е шампион на Garantie Koza Sofia Open! В един перфектно изигран финал Григор победи Давид Гофен със 7:5, 6:4 и след час и 39 минути победоносно вдигна ръце и целуна корта в домашния си турнир за кеф на 12 хиляди зрители, изпълнили до краен предел „Арена Армеец“.

За българския тенис герой това е общо шеста титла от АТП турнир, а с нея той се превърна в първия с два трофея през 2017. Така Григор продължава феноменалната си серия от началото на годината – 14 победи от 15 мача.

Във финалния сблъсък Димитров просто нямаше никакво намерение да напуска корта без трофея и го показа от самото начало. Двубоят бе истинско надиграване от дъното на корта, в което обаче българинът бе този, който знаеше как да доминира и как да променя ритъма, за да стига до успеха в разиграванията. Публиката също помогна, за да се стигне до мечтания от всички фенове на Григор край на турнира в София.

За Гофен това бе пети загубен АТП финал от общо седем изиграни, както и шеста загуба от шест мача срещу Гришо, който определено се превръща в кошмарен съперник за него.

Мачът започна отлично с ранен пробив на Димитров и аванс от 3:0. Гофен обаче показа, че е готов за битка и с три гейма на своята сметка набързо изравни.

В 9-ия гейм Григор трябваше да спасява цели три точки за пробив, но все пак се справи с критичната ситуация, а след това постигна пробив в последния възможен момент за 7:5.

Втората част започна великолепно за Димитров, който постигна два пробива и поведе с 5:0. При 5:1 и 40;0 изглеждаше, че всичко в мача е свършило. Гофен обаче не мислеше така, спаси и трите мачбола на съперника и върна единия от двата пробива. Белгиецът продължи да се възползва от нервността на българина и пред смълчаните зрители в „Арена Армеец“ успя да върне и втория пробив. При 5:4 той сервираше за изравняване на резултата, но точно в този момент Григор взе своето, осигури си нови три мачбола при 0:40 и реализира втория от тях, за да стана шампион в домашния си турнир!

Със спечелените точки от успеха българинът ще се изкачи до №12 в света, задминавайки Томаш Бердих. Именно Гофен пък е 11-и на съвсем малко пред родната гордост. И за двамата през следващата седмица предстои участие на турнира от сериите АТП 500 в Ротердам.

А ето и в подробности как се разви финалният мач:

Първи сет 7:5

Гофен взе първите две точки в мача след уинър по правата и двойна грешка на Григор. Нашето момче обаче изравни с две печеливши точки, а след това два аса сложиха край на гейма.

При 30:0 за Гофен в неговото първо подаване, Димитров изравни след две прекрасни изпълнения. Непредизвикана грешка от бекхенд на белгиеца доведе до първи шанс за пробив, а той бе осъществен след двойна грешка.

Гришо направи красиви неща и в следващия гейм, но с добър сервис съперникът му все пак успя да се запише в резултата за първи път в мача.

Гофен се потруди доста при началния удар на Димитров и при 30:40 стигна до първия си брейкбол в мача. №13 в света го спаси с перфектен сервис, но точно това негово оръжие го предаде при втория шанс за пробив на съперника и след двойна грешка Гофен намали на 2:3.

Вторият в схемата в София успя и да изравни, макар и трудно. Със скъсен удар от бекхенд на мрежата на българина се стигна до равенство, но след него русокосият тенисист се справи за 3:3.

Отново разчитайки на прекрасен сервис Григор спря серията на съперника си гейм на 15 поведе за 4:3.

След продължителна размяна на удари надеждата на домакините стигна до равенство в осмия гейм, но след това Гофен направи необходимото и изравни за 4:4.

Нищо не предполагаше, че деветият гейм в мача ще бъде толкова драматичен. Ас №5 и 6 значеха 40:0 за Григор, но четири последователни точки за съперника доведоха до брейкбол. Сгрешен ретур при втори сервис спаси ситуацията, но с двойна грешка Димитров даде втори шанс на Гофен. Този път той бе отразен с ас.

Самият белгиец спаси геймбол със серия от добри форхенди, а след това имаше и трета възможност за решителен пробив в първия сет. Григор отново бе смел пред опасността и след излизане на мрежата постигна ново равенство. След него мъката свърши и резултатът бе 5:4 в полза на нашето момче. Много бързо обаче №11 в света взе гейм на 0 за 5:5.

Гейм №11 бе взет бързо от българската ракета, който по този начин си осигури минимум тайбрек.

До такъв обаче не се стигна! При 30:30 Григор бе търпелив при размяната на удари и изчака грешка на съперника. Така се стигна до сетбол, При него белгиецът не можеше да разчита на първи сервис, а при втория викове на публиката „аут“ определено разконцентрираха играта. В крайна сметка бекхендът на Давид излетя в аут и така сетът завърши при 7:5.

Втори сет 6:4

Вдъхновен от прекрасния край на първия сет, Григор започна по великолепен начин и втория. Бърз сервис гейм бе последван ои от бърз пробив. Геймът започна с блестящо форхенд воле на мрежата, последва двойна грешка и още една грешка от форхенд за Гофен. Той спаси първия брейкбол, но при втория бекхенд слайс на българина накара съперника му да тича на мрежата, а последвалият му удар от трудна позиция не успя да я прехвърли.

Затвърждаването на пробива не бе лесна задача, но след равенство при 40:40, то все пак бе постигнато, благодарение на два отлични начални удара.

А след това бе ред на нов пробив! При 15:40 Григор имаше чудесна възможност, но разиграването сякаш отиваше на сметката на белгиеца. Само че родният тенисист вдигна публиката на крака с изключителен минаващ удар от защитна позиция, който попадна в ъгъла на корта – 4:0!

Затвърждаването на втория пробив не бе лесно. След двойна грешка се стигна до 40:40, а успешна атака на Гофен му осигури брейкбол. Той бе отразен, но нова двойна грешка му донесе и втори шанс. С мощен форхенд по правата от ракетата на българина равенството отново бе факт, а след него Гришо спечели две поредни точки и при 5:0 се доближи само на гейм от успеха в мача.

Гофен все пак записа гейм в своя полза, а при 5:1 и 40:0 Димитров имаше три мачбола. Изглеждаше, че мачът ще приключи, но белгиецът даде всичко от себе си и в крайна сметка стигна до връщане на единия от двата пробиви.

№11 в света взе и следващия гейм, а Григор отново демонстрира нервност в своето подаването, което доведе до връщане и на втория пробив.

При 5:4 Гофен сервираше за изравняване на резултата, но точно в този момент Григор взе своето! При 0:40 си осигури нови три мачбола и вторият от тях бе реализиран за крайното 7:5, 6:4!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Иван

    Айде, Гришоооооооооооооооооооо! Абе, къде е Венчо Михайлов, ааам? 🙂

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *