МЗХГ отряза дърводобивниците от Пиринско по 2 от 3-те им искания за електронни търгове за дървесина

Само десетина собственици на дървопреработвателни фирми се явиха вчера на редовната работна среща с ръководството на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. За пръв път от близо 2 г. събирането не беше с протестен характер, а целящо дърводобивният бранш да научи от първа ръка какво от досегашните му предложения е прието и какво – не.

Оказа се, че от трите основни искания, касаещи проблемните електронни търгове за продажба на дървесина, шанс да влезе в подготвяната нова наредба има само за едно.

На срещата на 8 март дърводобивниците от региона бяха поискали от Министерството на земеделието, храните и горите чрез директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов заради разликата в скоростта на интернета в различните точки на Пиринско времевият интервал за провеждане на един електронен търг да бъде 5 минути, а ако в последната минута наддаванията продължават, времето за търга да се увеличава поетапно с по още 1 минута, докато интересът към търга продължава. Това е и единственото тяхно искане, което земеделското министерство е обещало да включи в наредбата.

Другите две предложения обаче удариха на камък, тъй като, според министерските служители, с тях не били съгласни останалите 5 държавни предприятия в страната. Едното е веднага след търга системата да публикува и протокола от него, а другото неприето предложение е да бъдат публикувани и имената на фирмите, участващи в наддаването, което е превенция срещу участието на „кухи” фирми в електронните търгове. Мотивът на другите държавни предприятия да откажат публикуването на електронен протокол от търга бил, че той не е подписан от членовете на съответната комисия, което всъщност е една бюрократична формалност, а поради необяснимо притеснение от „опорочаване на търга” отказали и публикуване имената на участниците. Самият инж. Дамянов призна, че мотивите на колегите му са доста странни, още повече че в Шумен, Габрово и Враца електронните търгове са едва 1% от всички провеждани търгове, но в крайна сметка последната дума е на министерството и ЮЗДП няма как да реагира в тази ситуация.

Представителите на дърводобивните фирми, присъствали на срещата, не успяха да прокарат пред ЮЗДП и пред поканения директор на РДГ – Благоевград инж. Георги Янкулов  генералното си искане, което формулираха още миналата година – електронните търгове да бъдат премахнати изцяло, тъй като не всички имали компютри и надеждна интернет връзка, поради което често се случвало да губят обекти заради забавяне от 1-2 секунди. Този път те се опитаха да го направят чрез непубликувано още решение на Комисията за защита на конкуренцията – по тяхна информация КЗК много скоро щяла да излезе със становище, че купувачът на дървесина сам има право да избере дали да участва в електронен или явен търг. Никой от тях обаче не успя да даде методиката на провеждането на търга, ако единият участник иска електронен, а другият – явен търг.

Пак до интернет опря и следващият въпрос, касаещ инвентаризацията от страна на РДГ на дървопреработвателните цехове, част от които в момента са смехотворни навеси с по един ръждясал гатер без ток, но водещи се по документи истински работещи предприятия за дърводобив и дървопреработване. Оказа се, че РДГ пратило становището си по въпроса на електронната поща на един от членовете на Сдружението на дърводобивниците още на 19 юни т.г., но до момента електронното писмо още не е пристигнало.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *