Микробиолог: Българската ваксина срещу коронавирус е в начален етап

„Работи се в различни насоки за борба с коронавируса. Ваксината е в начален етап, но се работи интензивно по нея. В момента създаваме прототип. По този проект работи младежка група от десетина души“, заяви Пенка Петрова – директорът на Института по микробиология към БАН, където се разработва българска ваксина срещу коронавируса.

Друга група от Института работи по плазмотерапията. Направени са пилотни изследвания за преливане на плазма от преминал вируса към болен. Резултатите са изключително обнадеждаващи. В България няма толкова преболедували, за това изследователите не могат да работят интензивно по този проект.

„На този етап разчитаме на финансиране от Институт „Пастьор“ и на дарения. Според мен държавата трябва да се ангажира много повече с това финансиране“, добави Петрова, цитирана от Нова тв. Тя е оптимист относно разработването на ваксина в световен мащаб.

„Хиляди са в клинични изпитания. Много напред в разработката е европейската ваксина. Ще се произведат достатъчен брой дози през януари следващата година. Ние тестваме хлорохинови производни, като се опитваме да изберем препарат, който е по-малко опасен за човека“, обясни Петрова, тъй като хлорохинът има странични ефекти – натрупва се в черния дроб и се метаболизира трудно.

Лечението на коронавирус с лекарства за други болести е на експериментален етап, смята тя, но се тестват няколко вида медикаменти. Засега, обаче, няма специфично лечение. Все по-голям интерес за науката се оказват и придружаващите заболявания.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *