Министър Банов инспектира разкопките на Хераклея Синтика край Рупите

„Хераклея Синтика е ключов обект, много е важен предвид близостта му до комплекса на Ванга и магистрала „Струма”, затова ще помагаме“, така министърът на културата Боил Банов се обърна вчера към ръководителя на разкопките на античния град доц. д-р Людмил Вагалински. Министър Банов инспектира разкопките, които вероятно ще приключат по план на 25 август. „При други условия ще видим дали те ще продължат и след тази дата“, каза министърът.

„Щом министър-председателят се е ангажирал да помогне, значи ще стане”, успокои той екипа археолози, които представиха откритите четири антични обекта на градския форум.

Доцент Вагалински призна пред министър Боил Банов, че работят много добре с община Петрич. Археологът смята да помоли кмета Д. Бръчков да отпусне камион за извозването на натрупаната пръст около разкопките в района на форума. За пълното му разкриване остава още 1/3 от него и вероятно това ще стане до приключването на сезона на 25 август, информира още доц. д-р Вагалински.

Инспекцията на министъра на културата премина при изключително делова обстановка. Той ще докладва за видяното на Министерски съвет.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *