Министър Кралев откри Световната купа по ски в Банско

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Световната купа по ски алпийски дисциплини, която се провежда от 22 до 24 февруари в Банско. В състезанието участват 120 състезатели, сред които скиорите от топ 10 за Световната купа и всички шампиони от Световното първенсво в Оре. 
 „Щастлив съм, че Банско отново посреща световния ски елит. Това показва мястото на нашия курорт на световната карта и на спорта, и на туризма. Няма никакво съмнение, че Банско е топ дестинация, която може да провежда състезания от най-висок ранг. Тази година за първи път в България се провеждат три старта от Световната купа в мъжките ски, което е поредното голямо признание и за града домакин, и за Българската федерация по ски. Благодаря на кмета на Георги Икономов и на председателя на БФ Ски, които правят всичко възможно тази магия да се случва тук“, заяви министър Кралев. 
  Той изрази задоволство и от това, че мъжкото присъствие на световния ски елит в България съвпада с най-силния сезон на Алберт Попов. 
  „Пожелавам късмет на Алберт в предстоящите стартове и да ни зарадва с едно добро каране. Майсторството и таланта си ги има“, каза още министърът. 
 Държавата подпомогна провеждането на Световната купа с 1 млн. лв. 
  Красен Кралев награди французина Алекси Пинтюро, който спечели Малкия кристален глобус в алпийската комбинация. Световният шампион в дисциплината грабна отличието след победа в първия от трите старта от Световната купа в Банско. Пинтюро заемаше трето място след първия манш днес – супергигантски слалом, а във втория – слалом, се нареди шести. Това му беше достатъчно да стигне до победата с общо време 1:55.55 мин. 
 Носителят на Големия кристален глобус за последните седем години Марсел Хиршер завърши втори на 0,66 сек от Пинтюро. Трети само на една стотна зад австриеца финишира Стефан Хадалин от Словения. 
 По време на церемонията Кралев получи специален сребърен медал с частично позлатяване, изработен по повод 10 години Световна купа в Банско. Такива се връчват и на всички състезатели, качили се на почетната стълбичка. Банско дебютира в СК през 2009 г. с три старта при жените. В момента курортът е домакин за шести път на състезания от Световната купа с три старта при мъжете – алпийска комбинация, супергигантски слалом, в който ще кара Йоан Тодоров и гигантски слалом, в който ще участва младата ни звезда Алберт Попов. 
  Състезания от Световната купа ще се проведат в Банско и през следващите две години. На 25 и 26 януари 2020 г. ще има два старта при жените, а на 27 и 28 февруари 2021 г. – два при мъжете. Веднага след това – между 1 и 10 март, курортът ще приеме световното първенство в алпийските ски до 20 г. 
  Алберт Попов и водачът в генералното класиране за Големия кристален глобус Марсел Хиршер получиха почетния знак на Банско. 
  На официалното откриване и награждаването на победителите от алпийската комбинация присъстваха още кметът на Банско Георги Икономов и председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *