МИСИЯ „ТАЕН КЛИЕНТ”! Благоевградски ресторантьор осъден да плати 8000 лв. за 8 песни 

Сътрудник пил кафе в пицарията и пускал имейли на сдружение „Музикаутор“, което заведе съдебен иск за пропуснати ползи по Закона за авторското право

Благоевградски бизнесмен е осъден да плати 8000 лв. заради 8 песни, които прозвучали в пицарията му. На толкова сдружение „Музикаутор“ оценили претърпените имуществени вреди под формата на пропуснати ползи, поради нарушаване на авторските права на изпълнителите. Нарушението било установено от сътрудник на сдружението, който на 4 април миналата година посетил пицария RfccA на бул. „Св.св. Кирил и Методий“. В ранния следобед той си поръчал едно кафе и останал около 45 минути в заведението, в което от тонколони звучала музика на Радио 1. Докато водещият  по радиото непрекъснато обявявал кои са музикалните произведения, които са звучали или ще звучат, сътрудникът на „Музикаутор“ ги идентифицирал чрез музикалното приложение Shazam, което било инсталирано в телефона му, и ги изпратил на служебната поща на сдружението, което закриля авторските права. Сътрудникът дори не си направил труда да потърси контакт с управителя на пицарията, която се стопанисва от бизнесмена Сотир Валеов. Любопитното било, че в същия ден представители на сдружението провеждали обучение в общината. След като получили доказателства от своя сътрудник, че е бил в пицарията, под формата на копие на касовия бон за платеното кафе, от „Музикаутор“ завели иск в Окръжен съд – Благоевград по Закона за авторското право и сродните му права на стойност 8000 лв. срещу фирмата на ресторантьора. Сотир Валеов оспорва иска като неоснователен, а твърдението, че няма отстъпени права да използва музикални произведения, опровергава, като представя договора, който бил сключил с „Музикални права“ ЕООД на 01.04.2023 г. По силата на договора и срещу заплащане дружеството му било предоставило каталог от музикални звукозаписи с уредени авторски, изпълнителски и продуцентски права за публично изпълнение на произведенията, изпълненията и записите, под формата на неинтерактивни програми /музикални канали/, достъпни под формата на стрийм /непрекъснат поток от данни/.

В хода на делото, разгледано от съдия Владимир Ковачев, са допуснати до разпит свидетели и били назначени експертизи. Сред разпитаните бил сътрудникът „таен агент“, който потвърдил констатациите си. Изслушана била майката на бизнесмена, която работи като бавачка в детския кът на пицарията, като тя твърди, че не виждала в заведението въпросния човек и не знае кой пуска музиката.

След преценка на доказателствата крайният извод на съдия Ковачев е, че в конкретния случай търговецът, стопанисващ заведение за обществено хранене, е използвал музикалните произведения без разрешението на авторите на литературния текст и на музиката на 8-те песни и искът е основателен. С тези мотиви съдията осъжда бизнесмена в качеството му на управител на фирма да плати на сдружението „Музикаутор“ 8000 лв., ведно с лихвата, както и разноските от 3180 лв. на техния адвокат.

Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *