Митове за яйцата, на които не трябва да вярвате

Яйцата са един от най-предпочитаните продукти от хората, които искат да влязат във форма. Източник на чист протеин, те дават енергия, нужна за упражненията във фитнеса. Друга причина, поради която те са предпочитана храна, е лесният им начин на приготвяне.
 

Дали ще са бъркани, пържени или пък добавени към друго ястие, те винаги могат да ви бъдат от полза. Въпреки че са толкова широко използвани, някои факти за яйцата се оказват лъжливи – от начина им на приготвяне до това как ще ги похапнем.
 

Tialoto.bg посочва няколко мита за тях и каква всъщност е истината.
 

Суровите яйца са по-добър източник на протеин
 

Може би сте виждали как боксьори или фитнес треньори във филми ядат по няколко сурови яйца преди тренировка. Това обаче не е добре да го правите и вие. Суровите яйца са опасни и не са толкова добър източник на протеин, колкото си мислите.
 

Всъщност, може да се разболеете от салмонела, което може да предизвика сериозни здравословни проблеми. Също така, организмът ви приема два пъти повече протеин от сготвено яйце, отколкото от суровото.
 

Всички яйца трябва да са в хладилника
 

Това зависи от географското ви положение. Ако се намирате във Великобритания, например, най-вероятно няма да намерите яйцата в хладилника. В САЩ и при нас, положението е различно.
 

Според Ню Йорк Таймс, собствениците на птицеферми трябва добре да измият продукцията си преди да я пуснат на пазара. Това включва сапун и ензими, които може да разрушат целостта на яйцето. Съхранението в хладни помещения пречи на бактериите да се развиват и да развалят продукта.
 

Затова, ако извадите яйцето от хладилника си, не трябва да го оставяте повече от два часа навън. Ако то стои повече време на стайна температура, в него може да се развият бактерии и дори да мухляса.
 

Кръвни петна в яйцето са знак за зародиш
 

Съвсем не. Това просто е признак, че може да се е пукнал някой кръвоносен съд докато яйцето се е формирало в кокошката. Тези петънца не са често срещани и могат да се появят в резултат на това, че майката страда от липса на витамин А.
 

Ако забележите малко кръв в яйцето, това не означава, че трябва да го хвърлите. Просто се уверете, че е сготвено добре преди да го хапнете.


Не гледайте срока на годност на кората
 

Повечето кори с яйца в магазините имат дата, преди която трябва да бъдат продадени. Все пак това не означава, че това е срокът на годност. Корите също имат и дата на пакетиране, която се състои от три цифри. Това ще ви помогне да разберете колко пресни са яйцата.
 

Датите са написани като дни от годината. Тоест, ако видите 001, това означава, че яйцата са пакетирани на 1 януари. Но ако те са били съхранявани в хладилник, могат да издържат до 4-5 седмици след датата на пакетиране.
 

Ако искате да се уверите, че всичко е наред, може да си направите опит като пуснете едно яйце в чаша с вода със стайна температура. Годният за употреба продукт ще потъне. Ако седи на повърхността, по-добре го изхвърлете.
 

Малките бели нишки в яйцето трябва да бъдат премахнати
 

Когато счупите яйцето си, може да забележите, че има една бяла нишка, която е прикрепена към жълтъка. Тя служи за това жълтъкът да стои в центъра на яйцето. Това обаче не означава, че те са вредни. Повечето хора смятат, че е задължително да ги премахнат преди да бъдат сготвени, но това е изцяло ваше решение.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *