Младият д-р Георги Димитров, син на шефа на хирургия в МБАЛ – Благоевград, с награда „Златен Хипократ“ при дипломирането

Синът на началника на хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров – Георги, е сред деветимата млади лекари, завършили Медицинския университет в София с наградата „Златен Хипократ“. Той бе удостоен с приза, който се връчва само на пълните отличници, на тържествена церемония при полагане на Хипократовата клетва на 477 млади лекари от Випуск 2020 г. Заради пандемията от Ковид-19 в анатомичната аула на Медицинския факултет към университета присъстваха само 9-имата пълни отличници, а останалите им колеги положиха клетвата онлайн от домовете си и се виждаха на специална видеостена в залата.

262-ма са българите и 215 чужденците на Випуск 2020, като д-р Георги Димитров е единият от малкото българи, който е преминал обучението си на английски. Това е трето висше на 30-годишния лекар, който преди това е завършил медицинска генетика в Англия и магистратура по молекулярна онкология в Империал колидж в Лондон. Той е завършил средното си образование в Израел, където живее от 5-годишен с родителите си д-р Димитър Димитров и д-р Виктория Димитрова. Знае 4 езика – иврит, английски, български и руски.

Противно на очакванията, че след като е син на лекари – баща хирург и майка стоматолог, ще наследи професията им, първоначалната му мечта била да стане музикант. Като тийнейджър започнал да свири на китара и тъй като в гимназията бил силен по природните науки – биология, химия, математика, физика, през 2009 г. решил да следва молекулярна генетика в Англия. Завършил с отличен успех и през 2013 г. записал магистратура по молекулярна онкология, която завършил като един от първенците на випуска. Когато се дипломирал, бил 23-годишен и от контактите си с лекари клиницисти узрял за идеята да следва и медицина.

„Имах възможността да уча в който и да е университет по света, но реших да уча за лекар в Медицинския университет в София. Обучавах се на английски, който говоря от малък. Владея български език много добре, но той не ми е доминиращ, и като малък в Израел го научих благодарение на баща си. Като лекар ще се стремя да приложа ефективно знанията, които съм придобил, както в научната, така и в клиничната сфера на медицината. Това е моделът, който се прилага в западния свят, и затова там има толкова високи постижения в медицината”, заяви д-р Георги Димитров.

Наред с хуманната си професия той участва активно и в благотворителни каузи като вицепрезидент на младежкия Ротаракт клуб в Банско-Разлог.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Бойко

    Дано крушата падне по-далече от дървото и момчето да стане добър лекар за разлика от баща си.

    Отговори
  2. Влахо Сончо

    Крушата не пада по далече от дървото. Един мармот завива шоколад .

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *