Мл. Маринов с последна информация за хакнатите файлове на НАП

В хакнатите файлове от НАП се съдържат данни за стотици хиляди български граждани, техните имена, ЕГН и имена на български фирми с техните ЕИК, обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си в пленарна зала за хакерската атака срещу НАП.

„Ще ви запозная с информация, която имаме до момента по отношение на получен сигнал на 15 юли 2019 за нерегламентиран достъп до компютърна информационна система НАП. В хода на извършените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни мероприятия бе установено следното: на 15 юли 2019 г. в 10.13 ч. неизвестно лице от електронна поща с кутия е изпратил мейл до четири електронни медии. Съобщението е с препратка към сайта за споделяне на съдържание, където е наличен за сваляне архив с големина 1,84 гигабайта. Предоставена е и парола за достъп до данните в архива“, каза още Маринов.

По думите му след разархивиране съдържанието на файла се разширява до почти 11 гигабайта. „В съдържанието на тези файлове са налични фрагментирани данни за стотици хиляди български граждани, техните три имена, ЕГН, адреси, комбинация от цифри, имена на български фирми с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на автомобили“, каза още Маринов.

Извинявам се на уязвените от хакерската атака срещу НАП български граждани и ги уверявам, че информацията им продължава да бъде защитена, коментира министърът на финансите Влавдислав Горанов по време на изслушването си в пленарна зала за хакерската атака срещу НАП.

„Няма нарушена и загубена информация НАП. Информацията, която е опубличена представлява освен лични данни и данъчноосигурителна информация с отделни фрагменти и периоди“, заяви още Горанов.

„Искам отново да обърна внимание, че инвестициите в информационните системи в НАП са немалки. През цялото време, не само от както съм министър, основната идея на развитието на тези информационни системи е била да се намери баланса на защитата на информацията и това всеки български гражданин да може да се възползва от услугите на приходната администрация“, посочи още Горанов.

Той изрази съжаление, че подобни пробиви могат да бъдат произведени в доста по-богати и по-информационни държави. „Това не е оправдание, а констатация“, посочи Горанов.

Министърът обясни, че при премиера са обсъдени мерки за справяне с този проблем. Искам да ви уверя, че капацитета на НАП да продължава да изпълнява функциите си, не е засегнат от тази злонамерена кражба на информация“, каза още министърът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *