Модерен комплекс – филмово, телевизионно и звукозаписно студио за 206 500 евро, откриха в ЮЗУ, стартират и студентска TV

Първия по рода си в български университет комплекс от звукозаписно, телевизионно и филмово студио бе официално открит вчера в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Новата придобивка на стойност 206 500 евро е ситуирана в 8-и учебен корпус /бившия Механотехникум/ и ще се ползва от преподавателите и студентите на Факултета по изкуствата. Ултрамодерните студия, оборудвани с най-съвременна техника от световно ниво, бяха открити с водосвет в присъствието на ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков, представители на академичната общност, гости.
„Това е завоевание за нашия колектив и венец от усилията на много хора“, каза ректорът на ЮЗУ и пожела успех на всички, които ще работят в студията, както и да покоряват нови върхове и успехи.
„Главният двигател“ по реализирането на комплекса – деканът на Факултета по изкуствата проф. д. изк. Йордан Гошев, сподели, че цялостното изграждане на студията – от изработването на проекта до оборудването, е отнело три години. Той коментира, че нито едно висше училище в страната не разполага с подобен комплекс, и се надява новата придобивка да се ползва активно от студентите. В студията ще се създават пълнометражни, късометражни филми, ще се събират и правят записи с цел съхраняване на танцовия и музикален фолклор.
Деканът издаде в аванс, че са си поставили амбициозната задача да разкрият и студентска телевизия, още повече че факултетът разполага с необходимите кадри, подготвя специалисти по филмова и тв режисура, операторство, монтаж, актьорско майсторство. В тази връзка ще се водят преговори с обществена телевизия, като идеята е да се стартира поетапно с живи включвания и предавания.
Особено развълнуван от новата придобивка бе основателят на катедрата “Телевизионно, театрално и киноизкуство” в ЮЗУ проф. Павел Милков. „От 28 години чакам този момент, сега мечтата ми се сбъдна“, призна той.
Изключително впечатлени от студията бяха и много студенти, дошли на откриването. Те изразиха увереност, че комплексът ще бъде от голяма полза за тяхното обучение и подготовка, и нямаха търпение да се докоснат до компютрите, камерите, пултовете…
През есента предстои и откриването на новия учебен театър на университета, който деканът определи като още по-впечатляващ от студията.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Саваот

    „Господи, прости им, те са толкова прости (начело със самозвания „проф.“), че не знаят какво правят“…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *