Море от череши заля Кюстендил, най- едрата, с диаметър 38 мм, откъснал стопанин от градината си в с. Граница

Хиляди гости се потопиха в емоции на традиционния празник в града под Хисарлъка

Най-едрата череша тази година е с диаметър 38 мм се разбра по време на тазгодишния традиционен празник на черешата, организиран от Община Кюстендил. Представиха я от читалище „Просвета” в село Граница. Журито, определило победителите в отделните категории, беше в състав доц. д-р Илияна Кришкова – директор на Института по земеделие, проф. д-р Димитър Сотиров – заместник-директор на ведомството, Виолет Вьорлер, художникът Евгени Серафимов и теологът Любляна Начева.   
За най-атрактивно вешало беше определено това на читалище „Отец Паисий“ от село Багренци. На второ място се нареди читалище „Светлина“ – село Соволяно.
Първо място за най-оригинално пано присъдиха на читалище „Славчо Темкин“ от село Драговищица, второто място отиде при читалище „Съгласие“ –  село Жабокрът.
Първа награда за цялостно представяне на черешов щанд грабна читалище „Христо Ботев“ от село Таваличево, второ – читалище „Спасовица“ в село Николичевци, а третата награда получиха самодейците от читалище „Просвета“ – село Слокощица. Следват читалищата от селата Раждавица, Нови чифлик и Пиперков чифлик.
Над 110 сорта череши изложиха на щанда си от Института по земеделие в Кюстендил, като десет от перспективните и последно признати представиха пред многобройните гости момичетата, участнички в тазгодишния конкурс „Девойка Кюстендилска пролет 2023”.

„Подбрахме и много хибриди, които са в процес на изпитвания и които през следващите години могат да бъдат и новите български сортове. За съжаление много черешови градини се продават от стопаните си в момента. Хората се отдръпват поради трудната реализация на черешовия плод. Основна цел на разработките на института беше едрината и вкусовите качества на плодовете, но сега изниква необходимостта от създаване на устойчиви сортове – освен на болести, и на напукване”, сподели заместник-директорът на института Димитър Сотиров.

Поздрав за празника на черешата отправи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, и от негово име предаде неговия благослов за здраве, радост и мир.

Сред официалните гости бяха и Негово Преосвещенство Адрианполски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, Негово превъзходителство г-н Хироши Нарахира извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, и много народни представители
Официалното откриване на 16-ото издание на празника се предхождаше от кулинарно изложение с надяждане с череши, детска анимация и концертна програма с участието на Михаела Маринова и ТИНО. В кулинарна надпревара „Череши в кухнята” представиха сладка, компоти и сиропи от череши и десерти. Водещ на кулинарния конкурс бе Драгомир Драганов, раздадоха се и награди за най-добре представилите се. Журито трябваше да оценява печено пиле с плънка от ориз и череши, ципура със сушени череши, пица с череши, тиквички с извара и череши, домашно кисело мляко с чия и череши, суши с череши, тофу с конфитюр от череши.
За цялостно представяне наградата беше връчена на читалище „Светлина“ – село Коняво.

Ето и рецептата за веган чийзкейк с череши, представен от едно от местните читалища:

Продукти за 7 порции

За основа и топинг:

1/3 чаша шам фъстък

1/3 чаша овесени ядки

1/3 чаша еритритол

1/4 чаша кокосово масло на стайна температура

1 капка етерично масло от кардамон

За крема сиренето:

2 чаши кашу, накиснато за 12 часа

1 чаша кокосово мляко

1/3 чаша еритритол на пудра

Ванилия

За черешовия сос:

3 чаши череши, почистени от костилки и срязани на половина

3 с.л. лимонов сок

1-2 капки етерично масло от лимон

1/2 до 1 с.л. тапиока

1/4 чаша еритритол на пудра

Приготвяне

Отцедете и изплакнете кашуто и го пренесете в блендер. Добавете кокосовото мляко и еритритола на пудра и блендирайте до получаване на много гладък крем – 3 до 5 минути. Оберете парченцата кашу, които може да са останали по стените на блендера, добавете ванилията и пасирарайте още 1 минута. Приберете в хладилника за около половин час.

Сложете шам фъстъка, овесените ядки и еритритола в блендер и завъртете няколко пъти, докато ядките станат на дребни парченца. Преместете в купа и добавете кокосовото масло. С пръсти омесете, докато се получат трохи, последно добавете маслото от кардамон и разбъркайте добре.

Желаещите гости на празника имаха възможност да се включат и в състезателни игри. Първата беше надяждане с череши. Участниците в нея се състезаваха кой ще изяде най-много череши за една минута време. Втората игра беше свързана с клякане с 6-килограмова щайга с череши.

Занимателни игри с череши и детска анимация съпътстваха събитията, а „черешката на тортата“ се превърна демонстрацията и дегустация на сладко от череши.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *