Морковена торта

Продукти

100 г смлени белени бадеми (бадемово брашно) 
200 г настъргани моркови 
3 яйца 
200 г фина захар 
120 мл слънчогледово олио или друго растително масло 
250 г брашно за кекс с набухвател
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. смлян джинджифил 
½ ч.л. бакпулвер 
½ ч.л. сода за хляб
1 щипка сол

За крема:
400 г крема сирене 
120 г масло на стайна температура 
200 г млечна сметана за разбиване 
100 г пудра захар 
семената от една малка ванилова шушулка

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете и постелете на дъното хартия за печене, на три тави с диаметър 20 сантиметра. Ако нямате три еднакви тави, можете да използвате и една, но ще ви отнеме повече време изпичането. В този случай печенето ще продължи 30 минути за всеки блат. Ако нямате бадемово брашно, можете да бланширате сурови бадеми от предния ден и да ги смелите в блендер с 50 грама захар от рецептата. 

В малка купа смесете брашното със солта, бакпулвера, содата, джинджифила, индийското орехче. Настържете морковите на ситното ренде и ги оставете настрани, докато ви потрябват. Прибавете към тях 1 чаена лъжичка лимонов сок, за да не потъмняват, докато изпълнявате останалите стъпки.

Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато се превърнат в светъл, пухкав крем. Прибавете олиото и разбъркайте отново за кратко с миксера, само докато мазнината се смеси с яйцата и захарта. С помощта на шпатула смесете морковите и бадемовото брашно с яйчeната смес. След това прибавете брашното с подправките и разбъркайте отново. Разделете тестото на три равни части и го изсипете в предварително подготвените тави. 

Изпечете блатовете за 40-45 минути в предварително загрятата фурна. След изпичането, оставете блатовете да се охладят напълно преди да сглобите тортата.

За да направите крема, разбийте маслото, захарта и семената от ванилията с миксер. След това прибавете крема сиренето и разбийте отново. Накрая в друга купа разбийте сметаната на мек крем и я прибавете към масления, с помощта на шпатула. 

Сглобете тортата, като поставите първия блат директно върху чиния за сервиране. Намажете с крем и редувайте до изчерпване на количествата. Намаже цялата торта отвън с крем. Гарнирайте със смлени и изпечени бадеми отвън и украсете с марципанови морковчета.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *