Мошеници от класа! Спас се върна в Кочериново, в затвора Йоан Матев и Митьо Очите го питали за измамите

„В момента нямам социални мрежи, но когато свършат и последните ми две дела, ще си направя блог и ще разкажа всичко”. Така посреща екипа на “24 часа” Спас Василев, прочул се с измами за евтини самолетни билети. Правеше го от фалшив профил във Фейсбук, кръстен „Александър Николов”. Самите снимки крадеше от профила на френския пилот Александър Мартинез.

Спас е в Кочериново от миналата година. Посреща ни на терасата на двуетажната къща на родителите си, решена в розово. Носи анцуг и пуловер. Небръснат е и въпреки вятъра не потрепва нито за секунда по време на едночасовия разговор, макар да седи на балкона по памучни чорапи. Говори спокойно, нито за секунда не се запъва или замисля, преди да отговори на въпросите ни. Откакто се предаде в края на 2017 г., прекарал 2 години и половина в ареста и затвора по различните си дела.

„Бях 8 месеца в ареста и ме пуснаха. 2 дни бях свободен и пак ме задържаха за нови 8 месеца”, разказва Василев. От малцината е, които не се оплакват от условията в ареста. „Поносимо е като обстановка. Проблемът е, че в ареста търпиш други ограничения. Например в затвора имаш право да работиш и така да топиш от присъдата си”, аргументира се Спас.

След ареста го прехвърлили в затвора. Това станало, когато получил втора присъда. Тогава бил задържан по трето дело от общо 4.

В затвора се запознал с Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина

„Йоан ме разпитваше за делото ми. Знаеше за него, макар че мен ме арестуваха, когато той вече беше задържан”, разказва Василев. Самият Матев обаче никога не коментирал собственото си обвинение. Василев се сближил с него. Не смята, че Матев е убил Игнатов, и по-скоро е на мнение, че младежът е несправедливо обвинен.

Друг ВИП затворник, проявил интерес към измамите, дело на Василев, е Митьо Очите. И той разпитвал за всички подробности около схемата с фалшивия Фейсбук профил. Освен проблемите с наказателното право обаче сега срещу Василев има иск за конфискация на имущество на стойност 60 000 лв., внесен от антикорупционната комисия, председателствана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. „Изобщо не се притеснявам. Той, Цацаров, втори мандат кара с мен”, смее се Василев на претенциите на комисията срещу него.

Мъжът няма никаква собственост

на свое име. Двуетажната къща в Кочериново е на родителите му. Апартаментът в Дупница, където се води адресно регистриран Василев, пък е на леля му. „Не могат и да ми направят запор на бъдещи доходи, защото те очевидно няма да са от незаконна дейност”, обяснява Василев.

Той продължава да се интересува от политика. Именно заради коментарите си във Фейсбук за протестите няколко телевизии го интервюираха по телефона. На последните избори – за Европарламент, гласувал мажоритарно за Искра Михайлова от ДПС. Пускал е бюлетини и за традиционната десница и ГЕРБ, но никога за БСП. На парламентарните избори ще гласува мажоритарно. Чака да види кандидатите в област Кюстендил, за да реши за кого. От политиците признава, че много харесвал Владислав Горанов. Надява се да се върне в политиката. Подкрепя всички мерки срещу коронавируса.

Откакто е излязъл от затвора, мъжът работи като системен администратор на онлайн магазин. Качва какво се предлага в него, описва стоките и слага цените. Осигуряват го на реален доход, а шефът му знае за Александър Николов. Самият Спас не се притеснява от Александър Мартинез, от когото крадял снимките. Общувал с адвоката му и разбрал, че френският пилот няма да го съди. Василев харесал профила му, докато бил студент във Франция – от 2006 до 2010 г. Пилотът бил приятел на познат на Спас.

Първата жалба срещу него е подадена във Варна през 2012 г. Там Спас завлякъл жена с 330 лева по схемата със самолетните билети. Не го намират и го обявяват за общодържавно издирване. През август 2013 г. е арестуван в Русе и откаран във Варна. Там му повдигат обвинение и го пускат с мярка за неотклонение „подписка”. Друг измамен от него е Румен от София – с 490 лв. за 10 самолетни билета. По това дело не е открит и през 2016 г. е обявен за издирване в Шенген.

Спас успял да завлече дори своя бивша учителка в Благоевград

Тя приела негово предложение за екскурзия до Италия – за 200 лв. на човек. Условието било тя да пътува безплатно, ако събере група от 10 души. По-късно учителката разбрала, че няма никакви билети, няма и агенция, която организира подобна екскурзия. Радка Тодорова подала сигнал в полицията, после той стигнал до прокуратурата. Всички потърпевши били разпитани. След известно време тя получила известие, че Спас не е бил намерен, и така делото било спряно.

В Благоевград успял да измами и библиотекарката Мария Георгиева за билети за сина й, както и учителката си по музика. Последната му проява с истинското му име и срещи с жертвите била в Дупница. Там завлякъл преподавателка по география. След няколкото дела Спас осъзнал, че е рисково да се среща с хората, които можело след това да го разпознаят. Взел мерки дори да не казва името си и така създал Александър Николов.

 Във виртуалния му живот за 5 г. му се раждат близнаци, живее в Париж, мести се в Австралия, започва нова работа на мистериозно високо място, пак в чужбина

 Един от малцината със сайтове, които публикуват чужди материали само с изрично разрешение на автора. И така години наред. С този прийом се сприятелява в социалната мрежа с редица журналисти, политици и пиар специалисти. Образът на почтен човек с принципи се затвърждава без никакви пробойни. Появява се като автор в „Уебкафе”. Прави сайт „Еспас”. Привлича в него млади хора, които работят за идеята един ден сайтът да стане популярен и да започне да печели. Фирмата обаче не се води на негово име. Междувременно се оказва, че Александър разполага с възможност да набавя по-евтини самолетни билети. Също нищо странно – има дузини агенции и отделни хора, които намират билети на промоции и ги продават срещу малка такса. Един билет в едната посока струва 29 евро. Цената е като лоукост, или билет на промоция, и не буди никакви съмнения. В началото предлага тези билети на малък брой хора, постепенно кръгът се разширява. И хората наистина летят с тях.

Междувременно Александър се показва като експерт в политиката

 Публикува редица коментари по време на антиправителствените протести от лятото на 2013 г. Тогава взема и първите си интервюта с политици. Прави го обаче по телефона и не се среща на живо с тях. Николов става толкова влиятелен, че дори телевизиите го канят за коментари. Той обаче обяснява, че е в чужбина и може по скайп. Внезапно точно преди всяко участие програмата се скапва и той прави коментарите си по телефона. Николов върти бизнеса със самолетни билети. За достоверност дори пуска във Фейсбук кадър в кабината на „Боинг-787” с обяснението, че е бил на рекламно събитие на самолета на компанията в Париж.

След като Спас бе задържан, тогавашният вътрешен министър Валентин Радев го нарече „калпазанин” и заяви: „Ако някой иска да мине метър и да си купи билети по-евтино, да страда.”

Профилът бе изтрит, а оттогава Спас е без социални мрежи. Кани се, че скоро ще се завърне в тях. Мистерията е с какво име. Върна парите и го осъдиха по 2 от 4 дела. По 2 дела Спас Василев получи присъди, след като се споразумя с прокуратурата. И по време присъдите бяха по 8 месеца затвор, а Спас ги бе излежал в предварителния арест. Той върна и парите на пострадалите – малко над 3000 лв. по двата процеса. Остават му още 2 дела. Едното е за измами за 40 000 лв. Те са от профила на Александър Мартинез. Другото е за 21 000 лв. Там Спас използвал истинското си име. Мъжът ще търси споразумения и по двата процеса. Надява се присъдите да са за излежаното му време в ареста и затвора, общо 2 години и половина. За да станат споразуменията факт обаче, Василев трябва да върне парите на пострадалите. Мъжът не коментира двете обвинения. Чуди се обаче защо постоянно ту обединявали всички дела срещу него, ту ги разделяли. Според Василев развръзка и по двата процеса ще има до края на годината.

Назаем от в.”24часа”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Hoqta za struma

    Struma vie ste dolen jalt kenef mamka vi prodajna za 20lv maikite i bashtite si prodadohte
    Kolko vi plati toq pomqr da pishete tow balvocj
    Struma kenef
    Struma eftin jalt kenef

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *