Топ теми

Мъжете от Жабокрът се събраха край дигата на Струма за Петльовден, този път без петел заради пандемията

Ковид-19 не стресна мъжете в кюстендилското село Жабокрът и те празнуваха Петльовден на 2 февруари, наричан още Сретение Господне. Това е и един от 12-те най-големи празници на православната църква.

За поредна година мъже на различни възрасти от селото отново си дадоха среща покрай дигата на река Струма, но този път без петел. За празника приготовленията започват още от предната вечер. Всеки пълни в раниците си от консервираните зеленчуци през лятото, слагат задължително сланинка, както и прясно свинско. Три групи – тийнейджърите, бащите и дядовците, правят свое празненство за Петльовден. Задължително колят петел за курбан, който се пече на място и всеки участник в ритуала получава по парче месо.

„Тази традиция тук се зароди спонтанно от 4-5 човека преди години. От тях само аз останах жив. На този ден моята невеста ми събира багажа – слага месото и хляба в торбата, и знае, че днес е Петльовден. Празникът е напук на онези, които преди 300-400 години са взимали децата от семействата, за да ги правят еничари“, заяви Димитър Касабски от сдружение „Петльовден”. Председател на неформалната организация е Ивайло Спасов. В сдружение „Петльовден“ членуват 86 мъже на възраст от 4 до 91 години.

Петел обаче липсваше тази година, за да не се събират много хора на празника. Важно е членовете да знаят, че при едно отсъствие без оправдание следва строга санкция. Наказаният трябва да донесе печена кокошка, зелник или баница, и 5 литра вино или ракия, припомнят петльовците.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *