Наградиха благоевградски художници за празника им, с по 500 лв. общината откупи творбите на трима за фонда на галерията

За първи път благоевградски художници получиха награди за работата си в навечерието на професионалния им празник – Деня на Св. Лука. По инициатива на ръководството на общинската галерия обща предпразнична изложба събра творбите на всички, откликнали на поканата за участие, а общината финансира присъждането на три награди.
„В годините отбелязвахме Деня на Св. Лука обикновено с изложба в малката галерия „Св. Лука“ в кв. „Вароша“, но смятам, че тук й е мястото“, посочи двете големи зали директорът Иван Милушев. Той призна, че в журито, натоварено с тежестта да определи най-добрите творби, възникнал сериозен спор за имената на отличените. „Признавам, че като директор на галерията се намесих доста категорично, но на финала стигнахме до единодушие“, откровен бе той.
При връчване на отличията стана ясно, че основният дебат бил около наградата, присъдена на Пламен Бонев. Директорът на галерията разкри, че във фонда й се оказало, че няма нито една негова творба, въпреки че е може би най-награждаваният в колегията през последните години.
С аплодисменти публиката от творци и ценители награди носителката на приза за живопис, младата авторка Весела Пенкова, за която общата изложба бе дебют на подобен форум, и графика Огнян Георгиев, който работи повече в сферата на дизайна.
Наградите са всяка по 500 лв., с които общината прави откупки на отличените творби, и те остават във фонда на галерията.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *