Над 200 кукери се включиха в карнавала в Разлог, Христо Стоичков, Цв. Цветанов, Г. Костов се веселиха на площада

Новогодишният кукерски карнавал „Старчевата“, който всяка година се провежда на 1 януари, отново впечатли гостите на град Разлог и обедини 7-те квартала на града в стремежа си да покажат по възможно най-красивия начин хилядолетната традиция по гонене на злите сили. От пеленачета до хора на достойна възраст бяха облечени в красивите разложки носии и се включиха с настроение и усмивки в кръшните хора от Разложкия край. Кукерите и техните ръководители, с житни класове в ръце,  извършиха ритуала по гонене на злите сили и привличане на доброто и красивото. Над 200 кукери и близо 1 500, облечени в носии, се включиха в Новогодишния кукерски карнавал. Цветан Цветанов председател на ПГ на ПП ГЕРБ, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, акад. Пламен Карталов-директор на Софийската опера и балет, футболната легенда Христо Стоичков, певците Иван Дяков и Веселин Маринов също се веселиха на Централния площад в Разлог.

Традицията в планинския град събира всяка година хиляди туристи, които също се включват в емоционалния обичай. Хора от страната и чужбина и тази година избраха Разлог, за да се насладят на обреда, който е в основата на карнавала.

Поздрав към жителите и гостите на община Разлог отправи кметът инж. Красимир Герчев, който пожела новата година да бъде здрава, щастлива и по-успешна от предишната. „Новогодишният кукерски карнавал„Старчевата“ е обичан и чакан от малки и големи, които с трепет се приготвят цяла година за него. Традицията  се тачи с всяка изминала година все повече, а хората, които се обличат в разложки носии и в кукерски костюми се умножават. Това ме кара да се гордея с жителите на община Разлог, защото докато спазват традициите от миналото, Разлог ще се развива и в бъдещето. Хората на Разлог са хора, уважаващи корените си и  заради това Разлог ще пребъде“-каза още инж. Герчев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *