Баш гъбарите на Благоевград за първи път се събраха на една трапеза да закрият сезона. Инициатор и организатор бе изкупвачът Радостин Георгиев, който се опита да събере на едно място най-активните и ефективни събирачи на диви гъби в общината и така да им благодари за доброто партньорство.
От малко над 70 поканени на сбирката дойдоха едва половината, но пък настроението на всички бе фантастично, а разказите за слуката и изключително успешния пролетно-летен сезон нямаха край. Мястото край скарата зае Радостин Георгиев и демонстрира, че разбира не само от гъби, но и от вкусно приготвяне на месо. Съпругата му пък изненада присъстващите с изключителни сладкиши, домашно производство.
„Гъбарите в общината са много повече, но тук са професионалистите, „А” група”, отбеляза организаторът. Той обясни, че изкупените диворастящи гъби, най-вече манатарка и пачи крак, изнася изцяло за европейските страни, а тази година през пролетта и лятото се набрали десетки тонове гъби, тъй като имаше много дъждове. „Никой не казва къде, всеки си има места, които обикаля. Гъбарството е „ловджийска” работа – зареждаш за 15-20 лв. гориво, без да си сигурен, че ще си избиеш разходите. Гъбарите остават все по-малко, защото не можеш да разчиташ да се издържаш от това. Понякога обикаляш с километри, без да откъснеш и една гъба”, обясни Р. Георгиев.
Сред най-доволните от набраните количества тази година е Данаил Узунски-Месото. „Имаше доста ражба, набрахме около 400-500 кг с моя колега по гъбарство Иван Аршинков-Доцента, но пък есента се оказа изключително суха. Това е кантар на живота”, отбеляза Д. Узунски-Месото. Той не пропусна да посочи, че заслугата за добрата беритба е на приятеля му Иван: „Той има шесто чувство за тях, като граничарско куче е и открива манатарката навсякъде!”.
„В чужбина всичко се търси, като зависи от сезона”, обясни Радостин Георгиев. Той посочи, че най-търсени и високоплатени са трюфелите, но в района на Благоевград и околните села те не се намират, основно се събира манатарка и пачи крак. Изкупните цени вървят различно, при по-слаба година килограмът стига до 6-7 лв., но тази година цената е паднала до 4-5 лв. за първо качество. С гордост Евгени Гиздов показва снимка на уникален екземпляр на двойна манатарка, който открил в района на село Железница.
Наздравиците с пожелание за още по-добра следваща гъбарска година постепенно заеха мястото на спомените и снимките – доказателство за отличния урожай.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА