Над 60 роми от Кресна посрещнаха Банго Васил, пристигнаха гости от САЩ и Германия

Над 60 души от ромската общност в Кресна се включиха в посрещането на Банго Васил, което продължи почти до сутринта, празникът бе предшестван от генерална репетиция при официалното посрещане на 2019 година.

Банго Васил винаги е бил сред най-значимите празници за ромите в Кресна, на гости им бяха дошли приятели от селата Горна Брезница, Сливница и Долна Градешница. Задачата по организацията бе поета от човека, който вече петнайсетина години отговаря за ромите в общината, Альоша Андонов. Самият той си вади хляба като автокранист по изграждането на АМ „Струма”. По негова информация ромите в Кресненско са около 120 души, безработни от тях почти няма, всички си имат свои жилища и са добре интегрирани в общинския живот и местната икономика и се ползват с уважение.

Честването премина на високи градуси, а за това помогнаха изобилието от мезета и разпивки по празниците. В центъра на събитията бе Васил Андонов, който бе единственият съименник на Банго Васил и затова  получи най-много поздравления.

Специално за празника бяха дошли и много роми, работещи в чужбина, сред тях и Цветана Андонова, която от 25 г. е в Германия , както и Валентин Андонов от САЩ.

ЯНЕ ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *