Най-изпитаните домашни средства срещу кашлица и хрема

При настинка и грип с хрема и кашлица първо можем да опитаме с изпитани домашни средства и рецепти. Има някои билки, които помагат ефективно, но и други средства, които се намират в почти всяко домакинство.

Чай №1 при хрема и синузит

За отпушване на носа помага чай от иглика, особено ако се използват изсушените корени на растението. Един грам прах от корените се залива с 300 мл вряла вода. Оставя се да престои 10 минути. Може да подсладите с мед. Изпиват се 2 чаши на ден, като чаят не бива да е много горещ. Пие се на малки глътки.

Чаят от корени на иглика е добро средство за отделяне на слузестия секрет в носа и в дихателните пътища. В игликата се съдържат сапонини, които действат благоприятно в тази насока. Може да се пие само няколко дни. Внимания: чаят не бива да се предозира прекалено, нито пък да се пие прекалено дълго време. Сапонините могат да раздразнят стомашната лигавица и до провокират отделяне на повече слюнка. Ако се усетят такива странични ефекти, спирате чая.

Чай №2 при хрема и синузит

Смесват се цвят от бъз, мента и ехинацея в равни количества. Една чаена лъжица от сместа се залива с 250 мл вряла вода. След около 7 минути чаят е готов. Пие се на малки глътки.

Чай №1 при кашлица

При жилави секрети изпитано домашно средство е мащерката. Тази билка се бори с дразнещата кашлица, отпуска спазмите и отделя храчките. Чаена лъжичка мащерка се залива с четвърт вряла вода. След десетина минути прецедете и можете да пиете. За по-добър вкус подсладете с малко мед. От този чай се препоръчват до три чаши дневно – на малки глътки, не много горещ.

Чай №2 при кашлица

Ако мащерката самостоятелно не ви е по вкуса, може да я смесите с лайка и теснолист живовляк – на равни части. Приготвя се като чая от мащерка.

Чай №1 при секрети в гърлото

При секрети в гърлото, с или без болки, се препоръчва джинджифил. Той не само действа противовъзпалително, но и спомага за отделяне и изхвърляне на секретите. Парченце от корена – 1-2 см, се вари в половин литър вода около 10 минути. Ако лютият вкус не ви пречи, оставете джинджифила още малко да остане във водата. Може и да го извадите. Полученият чай се пие 3-4 пъти дневно по една чашка. За подобряване на вкуса добавете лимон.

Чай №2 при секрети в гърлото

Ако не понасяте люто, направете чай от липа или лайка. Може и двете билки смесени. Чаена лъжичка сух цвят се залива с 250 мл вряла вода. Оставя се да престои 7-8 минути. От чая се пият 3 чаши за целия ден.

Инхалирането е друго изпитано домашно средство, което отделя секретите. Парата, която се вдишва, действа отлично срещу жилават слуз. Инхалацията се препоръчва два пъти дневно. Навеждате глава над съда, покривате с кърпа, като внимавате да не се изгорите с парата.

Най-просто е инхалирането на солен разтвор. Използва се морска или хималайска сол. На 1 л гореща вода се слагат 9 г сол. Инхалира се два пъти дневно, по десетина минути.

Компресите също са доказали своята ефективност в битката срещу секретите при настинка и грип. За тях може да се използват различни помощни вещества.

Компрес с извара

Този компрес може да се използва за облекчаване на симптомите в гърлото. На кухненска кърпа по дължина се слага слой извара. Кърпата се прегъва така, че да се покрие изварата. Увива се около гърлото. Компресът не бива да е нито горещ, нито студен, а на стайна температура. Вратът не бива да се покрива с компреса. Отгоре се слага допълнителен шал. Остава така, докато изварата изсъхне. Тя действа не само срещу храчките, но и противовъзпалително.

Компрес с хрян

Хрянът трябва да се използва изключително внимателно, защото може да раздразни кожата и лигавицата. За компреса се използват пресни корени от хрян. Настъргват се, слагат се на тънка памучна кърпа. Тя се завива така, че хрянът да няма пряк контакт с кожата. Преди да се сложи, компресът се начуква с дръжката на нож. Така етеричните масла се освобождават.

Пакетчето се слага на челото, бузите или врата, като се притиска здраво. Намажете кожата преди това с мазен крем или зехтин. Съвет: сложете очила за плуване, за да не дразните очите. Държите компреса 3-4 минути. Ако усетите нещо неприятно, свалете го веднага.

Душ за носа

Душ за носа се продава в аптеките, към него има и подходящ солеви разтвор. Идеята е, че разтворът влиза от едната ноздра и излиза от другата. При хрема и възпаление на околоносните кухини се прилага два пъти дневно.

Сок от лук чисти бронхите

Сокът от лук е чудесно домашно средство, което спомага за облекчаване на кашлицата и отделяне на храчките. Една-две глави лук се режат на ситно, може да се смелят и в блендер. Смесват се с малко мед и се слагат в затворен стъклен съд на топло. След няколко часа домашният сироп за кашлица е готов. От сока в буркана се взема една чаена лъжичка няколко пъти дневно. Вкусът му е доста по-добър от очакваното.

Храни при настинка и хрема

Някои храни помагат да се спасим от неприятната хрема и слизести секрети при настинка. Пикантни подправки, чили и хрян са в тази група. Сложете към ястията 2-3 чаени лъжици дневно. Суров лук, добавен към салатата, също помага.

Баня за крака със синапено брашно

Банята за крака със синапено брашно е утвърден метод при възпаление на околоносните кухини. Действа силно стимулиращо на имунната система и спомага за отделянето на слузта. Тази баня се прилага само при напълно здрава кожа на краката. На половин литър топла вода се слагат 100 г синапено брашно. Трябва ви толкова разтвор, че краката да се покрият до глезените. Температурата трябва да е 36-37 градуса. Синапеното брашно се слага в тензух и се потапя във водата, пише пик. Вързопчето се мачка с краката по време на банята, която трае 5-15 минути. Прави се веднъж дневно. След нея изплакнете краката и намажете с крем.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *