Наказания и за примерните шофьори с новия метод бонус-малус

Вариантът на системата „Бонус Малус” при образуването на цените на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”,  предложен за обсъждане в момента, наказва примерните шофьори и не стимулира доброто поведение на пътя, каквато би трябвало да е целта. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка. Той обясни, че в държавите като Великобритания, Германия и Франция, където тази система е била въведена, това е станало чрез предоставяне на стимули преди въвеждането на наказания за водачите.

„Тук се започва с една голяма дебела тояга и един морков, който отива в плюс на застрахователите. Бонусът е за застрахователите, малусът е за шофьорите, защото този закон нито е ясен, нито е точен. Всеки закон, който засяга пътя, трябва да е в полза на намаляването на броя на загиналите. В този случай ние наказваме пистолета, който е гръмнал, а не човека, който е натиснал спусъка. Е, къде е превантивната мярка, какъв е смисълът човек да бъде почтен и добър на пътя? Тази система не стимулира добрия водач, оттук тя не стимулира доброто поведение на участниците в движението, слага всички на една нога, но пълни джоба на застрахователите”, коментира Йонко Иванов.

Застрахователният експерт Цветанка Крумова приема аргумента, че автомобилът, с който са били извършвани нарушенията не би трябвало да има такова значение за цената на задължителната застраховка, а поведението на самия водач. Тя обясни, че идеята на „Бонус Малус” е да се намери по-добър баланс между риска и застрахователната премия, тоест да има справедливост.

„За нарушения оскъпяването може да достигне 400%, а за добро поведение отстъпката е най-много 25%. На пръв поглед това изглежда доста неравноправно, но това би трябвало да е базирано на актюерски изчисления. Тук става въпрос за това каква е статистиката на пътнотранспортните произшествия и на нарушенията в България спрямо броя на водачите. Ако приемем, че неутралното ниво е средната премия, това означава, че един водач, който ще получи максималното увеличение на цената на застраховката, ще бъде компенсиран от 16 добри водачи, които ще получат минус 25%. По тази логика трябва добрите водачи да са повече от нарушителите”, разясни Крумова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Здравко

    Адско безумие е тая система. Добрите шофьори ще страдат, хора, които тепърва купуват автомобили също. Да не говорим за ужасно високата цена на гражданската, а пък и за още по-ужасните злоупотреби с обезщетения, от които най-много намазват адвокати.

    Отговори
  2. Анал-лизатор

    Такава идиотщина – да се наказват изрядните шофьори чрез пренасяне на вина на стари собственици при покупка на колата им, е възможно да измисли само закърнялата имитация на мозък на дебелия български дУпетатски гъз и бездънния му джоб!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *