Нападението срещу Роберт Фицо е обявено за терористична атака

Словашките власти прекатегоризираха нападението срещу премиера Роберт Фицо и вече ще го разследват като терористична атака, а не като опит за убийство, съобщи днес прокуратурата, цитирана от „Франс прес“.

В момента Фицо се възстановява от тежките си наранявания, които получи, когато беше прострелян четири пъти от близко разстояние на 15 май, докато поздравяваше поддръжници в края на правителствено заседание в град Хандлова в Централна Словакия.

След нападението предполагаемият извършител, идентифициран от словашките медии като 71-годишния поет Юрай Цинтула, беше обвинен в опит за предумишлено убийство и задържан под стража.

„Случаят беше прекатегоризиран“, заяви за АФП Зузана Дробова, говорителка на прокуратурата. „Днес информирахме заподозрения, че това вече е особено тежко престъпление – терористична атака“, добави тя, без да дава повече подробности.

Петдесет и девет годишният Фицо оглавява трипартийна коалиция, съставена от неговата популистка центристка партия „Посока – Социална демокрация“, центристката партия „Глас“ и крайнодясната Словашка национална партия.

След нападението той претърпя две продължителни операции в болница в град Банска Бистрица, Централна Словакия, а на 31 май беше транспортиран в столицата Братислава и изписан за домашно лечение.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *