Топ теми

НАПЛИВ ЗА ВЛАСТТА! 7 кандидати за кмет на Благоевград, още 3-ма се колебаят…

7 са сигурните до момента кандидат-кметове на Благоевград за предстоящите на 27 октомври местни избори, показва справка в ОИК, където партии, местни коалиции и инициативни комитети имаха срок до 16 септември да направят регистрацията си.

Освен кандидата на ГЕРБ Атанас Камбитов, който ще се кандидатира за трети път, независимия Румен Томов, получил подкрепата на БСП, общинската съветничка адвокат Албина Анева, която е издигната от ПП МИР, кмета на с. Дъбрава Росен Георгиев, решил да атакува кметското кресло от партията на Валери Симеонов – НФСБ, и Иван Ризов от ВМРО-БНД, в битката за кметското кресло влиза още независимият Александър Стамболийски – 38-годишен професионален шофьор и студент по право, известен в града като организатор на миналогодишните протести срещу високите цени на горивата. Кандидатурата си издигна и настоящият общински съветник и бивш директор на ІХ ОУ, зам. кмет и областен управител Валери Смиленов. В сегашния ОбС той влезе с листата на ПП „Зелена партия“, за следващия ОбС се надява обаче на партията на ексвоенния министър Николай Цонев „Нова алтернатива“, която го издига както за кмет, така и за водач на листата. На предишните местни избори Смиленов отново се кандидатира за кмет на Благоевград и регистрира трети резултат сред всичките 8 кандидати за градоначалници – след Камбитов и Владимир Елезов от ЕКИП, като дори би с 1 стотна кандидата на БСП Милан Богдански.

Освен от привържениците на партиите, които ги издигат, трима от кандидат-кметовете разчитат да оберат и протестния вот на членовете на партия ГЕРБ. Последните се преброиха на номинационното събрание на управляващата партия, когато сериозна част от гласовете се преляха за другите двама номинирани за кметския пост – ексдепутата Йордан Андонов и шефа на НОИ Илиян Георгиев. Тримата, които разчитат на тези гласове, са В. Смиленов, Р. Георгиев и Ив. Ризов. Бившият губернатор се надява да стигне до балотаж, като разчита да обере гласовете на цялата вътрешна опозиция на ГЕРБ, в чиито редици беше до 2015 г. Селският кмет Р. Георгиев също доскоро беше член на ГЕРБ, където смята, че ще намери сериозна поддръжка, а Ив. Ризов е със стратегическата кандидатура в листата на ВМРО на ексфутболиста Иво Андонов – братовчед на Йордан Андонов, с когото са и роднини по съпружеска линия.

Регистрации за участие в изборите с кандидатура за кмет на община Благоевград са подали още ПП „Движение Напред, България“, която на парламентарните избори през 2017 г. имаше в Благоевград цяла листа с водач никому неизвестната Зорница Тодорова, и още по-неизвестната ПП „Свобода”, чийто национален председател Владимир Симеонов е избрал да заложи в Благоевград на заловения преди година да шофира пиян треньор по бойни изкуства Илия Илиев за водач на листата за съветници. Иначе Илиев има завиден политически опит: преди 5 г. като лидер на младежката организация на АБВ в Благоевград беше канидидат за депутат, после се отказа от тази партия и на местните избори през 2015 г. безуспешно се яви като независим съветник, през 2017 г. беше сред клакьорите на предизборна среща на партия „Воля“ в Благоевград, а на тазгодишната общинска конференция на ГЕРБ бе в залата и ръкопляскаше възторжено на всички номинации.

С регистрации за кмет са още „Български социалдемократи“, „Глас народен“, РЗС, „Ние, гражданите“ /нов политически проект, включващ Коалиция „За теб, България“ и „КОЙ“, които са направили тройни регистрации за общински, селски кметове и съветнически листи в цялата област/, и АБВ, но от щабовете съобщиха, че няма да издигат кандидати за кмет, просто подали документи за всеки случай.

На кантар дали да го направят обаче са БЗНС с пълномощник Венцислав Кавазов, „Демократична България – обединение“ с представител съветникът Калоян Ханджийски /кандидат-кмет на Реформаторския блок през 2015, регистрирал 5-и резултат сред 8-те претенденти за поста/, както и „Възраждане“ начело с общинската съветничка Цвета Рангелова.

Освен кандидати за кметове всички тези партии ще имат и листи за общински съветници. Те обаче няма да са единствени. С кандидатсъветнически листи излизат още Български демократичен съюз „Радикали“ /регистрирана от съпругата на местния лидер и бивш областен управител Любим Пранжев – Красимира/, „Движение ЗАЕДНО за промяна“ /включващо партиите „Българска социалдемокрация – Евролевица“, „Волт“, „Европейска сигурност и интеграция“ и „Родолюбие 2000”/, „Движение за радикална промяна Българската пролет“ /регистрирано от бившия зам. кмет Кирил Пецев/, ССД на бившия столичен кмет Стефан Софиянски, „Българска социалдемократическа партия“ с водач читалищният шеф Васил Новоселски, „Български съюз за директна демокрация“, НДСВ начело с бившия бизнесмен Росен Христов, ОБТ-Български лейбъристи, „Атака“ начело с Георги Ковачки, който през 2015 г. се пробва неособено успешно за кмет на Благоевград, „БСП за България”, НДПС с представител в Благоевград Марионка Кокушинкова /която освен водач на листата ще се пробва за пореден път да стане кметица на с. Бело поле/, Политическо движение „Социалдемократи“, ЗС „Ал. Стамболийски“ и ДПС.

Извън цялото множество от партийни и коалиционни листи благоевградските избиратели ще могат да гласуват и за независими кандидат-съветници. За Благоевград те са двама. Единият е Венцислав Богданов Сотиров, известен с прякора Мишката. Мишката е с богато криминално досие – миналата година той получи условна присъда като ръководител на организирана престъпна група, а само преди 3 месеца Окръжен съд – Благоевград го пусна под гаранция от 15 000 лв. по дело за поръчителство за палеж на 5 коли. Същият демонстрира сериозно благосъстояние, пътува редовно до Италия и е бивш съпруг на общинската съветничка Злата Ризова, за която се очаква да се появи в съветническата листа на „БСП за България” и така да влезе в двубой с бившия за гласовете на избирателите.

Другият независим кандидат за общински съветник на Благоевград е също толкова изненадващ – Георги Владимиров Костадинов е счетоводител в Областния кооперативен съюз и до момента никога не се е занимавал с политика.

Истински наплив ще има и към местата за селски кметове в Благоевград, ако всички партии, които са подали регистрации, издигнат за постовете свои хора. Бившият общински съветник Спас Ненов-Петела например ще атакува на тези избори с листата на „Политическо движение Социалдемократи“ всичките благоевградски села, които ще си избират кметове – Бистрица, Българчево, Габрово, Горно Хърсово, Делвино, Дъбрава, Еленово, Изгрев, Лешко, Логодаж, Марулево, Падеш, Покровник, Рилци и Церово.

Освен партийните ще има и независими кандидати за селски кметове. Такива са Йордан Китанов на с. Изгрев, който и през 2015 г. се кандидатира като независим, Лефтер Едипов на с. Церово, както и настоящият кмет на Покровник Методи Цонев.

Припомняме, че преди 4 г. освен 8-те кандидати за общински кметове в местните избори участваха 36 партии, коалиции и независими кандидати.

24 септември е последният срок, в който всички политически сили са длъжни да подадат имената на претендентите си за местната власт на Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *