Напрежението във Венецуела ескалира! Военни откриха огън срещу протестиращите

20 000 души протестират в района на казармите на Военновъздушните сили на Венецуела в Каракас. Поддръжници на опозицията изискват от правителството да допусне в страната хуманитарната помощ, изпратена от САЩ. Протестиращи има и в района на казармите на Националната гвардия. Граждани, подкрепящи лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, се стичат към „Франсиско де Миранда“ и площад „Амтамира“ в столицата Венецуела. Полицията не пречи на протестиращите.

Днес Гуайдо пристигна на границата от страната на Колумбия преди старта на изпращането на хуманитарна помощ. Заедно с него бе и президентът на Колумбия  Иван Дуке. 

На моста „Симон Боливар“, който свързва Венецуела с Колумбия, са се събрали стотици. Хората чакат пристигането на първия камион с хуманитарна помощ.   

Междувременно представител на Хуан Гуайдо съобщи, че първият камион с хуманитарна помощ от САЩ е във Венецуела. Свидетел на Ройтерс обаче твърди, че макар камионът да е прекосил граничната линия, той все още не е минал през венецуелския митнически граничен пункт. По-късно бразилският тв канал Globo предаде, че първият хуманитарен камион не е успял да пробие блокадата на армията и се е върнал обратно. В един момент военните са открили огън по протестиращи скупчени на граничното КПП и са използваби сълзотворен газ. 

Според информационния сайт UOL, рано тази сутрин от авиобазата в град Боа Виста, където бразилските власти са организирали склад за хуманитарна помощ, са потеглили два камиона, но единият е закъсал на пътя поради технически проблем. Сайтът твърди, че в Пакарайма са докарани ориз, сухо мляко и медикаменти в количества, достатъчни за нуждите на 6 хиляди души за един месец. 

Политическата криза във Венецуела започна на 23 януари, когато Хуан Гуайдо отказа да признае Николас Мадуро за президент на страната. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *