Напрежението между Израел и Турция ескалира

Остри изявления си размениха през уикенда Израел и Турция. Кулминацията е днес, когато Анкара нарече „незаконна окупация“ израелското присъствие в палестинските територии, след като премиерът на еврейската държава обвини Турция, че „избива“ кюрди, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят на турския президентски офис Ибрахим Калън се противопостави на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху с думите, че последният трябва „да прекрати незаконната окупация на палестинските територии и грубото потискане на палестинския народ“.

Той добави в Тwitter, че неспирните атаки срещу Ердоган и използването на кюрдите за отвличане на вниманието няма да спасят Нетаняху от неприятностите на вътрешния фронт.

Агенцията напомня, че вчера турският президент Реджеп Ердоган препоръча в обръщение към млади турци „никога да не удрят вече повален враг“. И добави: „Нали не сте евреин в Израел“.

Това сравнение шокира Нетаняху. Израелският премиер прикани в Тwitter лидера на Турция „да не чете морал на Израел“, обвини го, че „окупира Северен Кипър“ и оглавява армия, която „избива жени и деца по кюрдските села в самата Турция и извън нея“.

Турско-израелските отношения се изостриха тази година във връзка с редица проблеми, по-специално през юли, когато израелският парламент прие оспорван закон, определил Израел като национална държава на еврейския народ. Ердоган, който се смята за поддръжник на палестинската кауза, гневно разкритикува тогава Израел и го описа като „най-ционистката, най-фашистката и най-расистката държава в света“.

На 14 декември Ердоган заяви също, че палестинците са подложени на „натиск, насилие и политика за сплашване, не по-малко тежки от угнетяването на евреите по време на Втората световна война“, подразбирайки холокоста.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *