Напрежението САЩ-Иран расте! Колко може да поскъпнат петролът и златото?

Напрежението по оста САЩ-Иран расте, а с него се покачиха и цената на петрола и златото.

На международните пазари петролът „Брент” стигна и дори прехвърли 70 долара за барел, съобщава Нова тв.

„Наистина имаше голям скок в цената на петрола. Първо, след като САЩ удариха Солеймани, след това и когато Иран отвърна. Тази сутрин пазарите в Азия отвориха на почти 72 долара, след това обаче бързо се коригираха. Коригираха се, защото иранците не отвърнаха с удар върху петролна инфраструктура”, обясни пазарният анализатор Преслав Райков.

„Цените отразяваха точно този страх, че иранците може да прекъснат голяма петролна инфраструктура”, допълни Райков. По думите му високата цена на петрола остава в сила и в близко бъдеще няма изгледи да се коригира до нивата, на които беше.

„Ако се задържи месец-два ще се отрази и на българския пазар. Цените се прехвърлят малко по-бавно при нас”, коментира Райков. „Много анализатори казват, че цената може да стигне до 100 долара, но аз не мисля, че е резонно. Би достигнала, ако имаме пълно разразена война и удари върху петролната индустрия”, каза Преслав Райков.

Що се отнася до златото и то поскъпна след удара, нанесен от САЩ.

„От началото на годината основният катализатор за цената на златото е само геополитическият риск”, коментира пазарният анализатор Тони Панайотов. „Много по-изразено беше покачването при първия удар – от САЩ върху Иран, отколкото вчера. Реално покачването от вчера до този момент е почти коригирано. Търгува се близо до нивата, на които се търгуваше вчера”.

По думите на Панайотов геополитическите рискове ще движат и занапред цената на златото, но основната подкрепа там идва от политиката на централните банки.

От ударите са спечелили производителите на военна техника.

„Секторът на отбраната, на производителите на военна техника, регистрира около 3% ръст за деня”, обясни Преслав Райков.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *