Настъпи астрономическата есен

Точно в 04.54 часа тази сутрин настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен.

Още с настъпването си есента ще донесе със себе си по-хладен въздух. Въпреки това истинското захлаждане се очаква веднага след серията почивни дни.

До средата на предстоящата нова седмица дневните температури ще паднат до 13 градуса. Студената вълна ще премине от запад на изток и от вторник се очакват валежи. Спадането на температурите и силният вятър ще създадат условия за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина. В края на следващата седмица над Черноморието ще има условия за развитие на циклон, с който в тази част на страната ще паднат значителни валежи. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното).

В метеорологията се използва различна конвенция – есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното. Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *