На „галоп” ОбС – Петрич гласува 53 точки за инвестиционни проекти, продажба на общински имоти и отдаване под наем на земи…

Петричките общински съветници гласуваха на конвейер 53 точки на днешната общинска сесия. В дневния ред бяха предвидени за разглеждане 43 предложения на кмета, повечето от които се отнасяха до продажбата на застроени имоти или отдаване под наем на земеделски имоти, които са частна общинска собственост.

В началото на заседанието кметът Димитър Бръчков внесе допълнително 10 извънредни точки, свързани с инвестиционни проекти, по които общината очаква европейско финансиране, но не търпят отлагане. Сред тях е стратегическият античен град Хераклея Синтика, в който трябва да се изгради зона за социализация, сключване на договор за обновяване на читалище „Братя Миладинови“ по ОП „Региони в растеж“, кандидатстване за европейска субсидия по инвестиционен проект за отпадъци по ОП „Околна среда“, както и приемане на няколко ПУП-а за строеж на бензиностанция и газстанция в село Чучулигово, за склад в с. Долно Спанчево.

В традиционната точка №1 за ОбС – Петрич, в която се дава трибуна на граждани, нямаше нито едно запитване. От правото да вземат думата се възползваха общинските съветници Пламен Чолаков и Димитър Пильоков по един и същ въпрос – предложението на председателя на ОбС Георги Тренчев да се сключи договор с местната кабелна телевизия БАЦ 2013 да заснема и излъчва до края на годината сесиите, като получи по 1200 лв. за заседание.

Чолаков изрази несъгласие, че трябва да се заделят пари от общинския бюджет и да плащат на частната телевизия в края на мандата, и то при съмнения за конфликт на интереси на техни колеги – Добринка Бацанова била съсобственик на телевизията, а Евтим Каламски работи в нея.

Пильоков пък каза, че в залата има камери на друга кабелна телевизия и утре и тя може да поиска да излъчва срещу заплащане. Двамата се обявиха срещу предложението, което при последвалото по-късно гласуване обаче мина със завидно мнозинство в полза на частната кабелна телевизия.

Без дебати и почти единодушно бяха гласувани и останалите предложения на кмета. Почти около минута отнемаше прочитането на всяка точка от страна на председателя Георги Тренчев и електронното гласуване. На „галоп” се одобриха продажби на имоти, които в миналото са били ползвани за училища, детски градини, здравни служби, пощи. С пълно мнозинство бе прието изграждането на два центъра от семеен тип за лица с увреждания  в село Ключ, заради които бе направена и актуализация на годишния план за социални услуги в една от извънредните точки.

Темпото бе забавено само за училището в село Струмешница, тъй като ставаше въпрос за промяна на публичната собственост в частна общинска, което изискваше кворум от 2/3. Оказа се, че точката е  гласувана набързо без кворум, и се наложи да бъде направена поименна проверка на съветниците. Така се установи, че някои са извън залата и бяха изчакани да се върнат, а решението бе прегласувано.

По едно време бдителен съветник заяви, че на таблото се отчита два пъти, че е гласувал д-р Христо Френгов, който не участва в заседанието. Председателят Георги Тренчев заяви, че ще направи проверка и извика компютърния специалист, но така и не се разбра дали това е така. При следващите точки на таблото ясно се виждаше, че д-р Френгов не участва във вота.

В крайна сметка гласуването продължи в същия ритъм и общинските съветници финализираха „стахановската“ сесия по светло.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *