НА ЖИВО: НАСА изпрати двама астронавти на МКС, ракетата ще е видима и от България

Преди няколко дни НАСА, съвместно със SpaceX трябваше да изпратят двама астронавти до Международната космическа станция. Опитът им обаче бе осуетен от лошото време. Сега е време за вторият опит, чрез който НАСА ще започне нова ера в изпращането на хора в космоса. Благодарение на тази колаборация, скоро и съвсем обикновени хора ще могат да летят отвъд орбита.

Астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли бяха изпратени на Международната космическа станция в исторически полет – първият от десет години насам. А за първи път ракетата не е осигурена от НАСА, а от частна компания. С построяването й се заема компанията на бизнесмена Илон Мъск, SpaceX.

SpaceX редовно пуска сателити в орбита, но за първи път ще изпрати и хора в космоса с ракетата си „Фалкон-9“. Излитането ще отнеме 9 минути, а ракетата може да бъде видяна и в небето над България.Тя ще премине за по-малко от минута в около 22:49 часа.

За разлика от последното излитане на американска ракета, този път нещата ще изглеждат много модерно – костюмите на астронавтите са с нов дизайн. Те ще пристигнат в електрически коли, а пред тях в ракетата ще има тъч скрийн. НАСА обаче проследява всеки един детайл, за да е сигурна, че пътуването ще мине по план.

Бенкен и Хърли пък са избрани заради своят дългогодишен опит. И двамата са пътували в космоса и преди, а Хърли е бил капитанът на последната американска ракета, която излита към МКС. От девет години насам американските астронавти пътуват до Станцията на руски ракети.

Астронавтите са тествани редовно за COVID-19, а излитането ще бъде наблюдавано лично от Доналд Тръмп, но публика няма да бъде допусната.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *