НА ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ! ОбС – Петрич даде „картбланш“ на проект за саниране на ДГ „Детелина“ за над 1 млн. лв., от които 30% общинско финансиране

Петричките общински съветници дадоха „картбланш“ на общината да кандидатства с проект за саниране на детска градина „Детелина“. Това стана на днешната извънредна общинска сесия, която бе свикана по този повод от председателя на ОбС – Петрич Светла Данаилова след внесено предложение от кмета Димитър Бръчков. Присъстващите на заседанието 21 съветници единодушно дадоха  съгласие за кандидатстване с проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в ДГ „Детелина” – Петрич по покана на националния доверителен „Еко Фонд” и осигуряване на съфинансиране по проекта от бюджета на общината.

Общата прогнозна стойност на проекта е 1 190 784,00 лв. с ДДС, от които стойността на финансирането от НДЕФ е до 833 548,80 лв. с ДДС (до 70% от действително извършените допустими разходи за СМР за внедряване на енергоспестяващите мерки), а съфинансирането от община Петрич общо за проекта възлиза на 357 235,20  лв. с ДДС – 30-те процента от действително извършените допустими разходи за СМР за внедряване на енергоспестяващите мерки.

Детската градина  на ул. „Гео Милев” №1 е в двуетажна сграда, въведена в експлоатация през 1977 г. През годините са правени единствено козметични, вътрешни ремонти, като за целта не са използвани средства от предишно финансиране. Конструкцията на сградата е монолитна, но техническото състояние на ограждащите елементи не е добро, топлоизолационните свойства също. Покривната конструкция е с компрометирана хидроизолация и без положена топлоизолация. Дограмата е с PVC профил и стъклопакет, но е остаряла, на места има повредени уплътнения и изметнати рамки, което предизвиква повишена инфилтрация. Сградата се отоплява на природен газ, като цялата инсталация, включително котелът, трябва да бъде сменена. Мерките за енергийна ефективност в детската градина ще допринесат за намаляване на крайното потребление на енергия и съответно удължаване на експлоатационния живот на сградата, което ще доведе и до спестяване на публичен ресурс. Ще се създаде благоприятна и комфортна среда както за обучаемите се подрастващи, така и за персонала на учебното заведение.

Директорката на ДГ „Детелина“ Светла Бутанска беше удовлетворена от решението на съветниците и поясни, че след одобрение на проекта ремонтните дейности ще бъдат извършени в летния сезон, когато посещаемостта на деца е по-малка.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *