НА ПОПРАВИТЕЛЕН! Губернаторът В. Янев блокира решение на ОбС – Дупница за продажба на тютюневия склад на половин цена

Лицензиран оценител определи 309 хил. лв., при данъчна оценка от 677 477 лв., името на кандидат-купувача се пази в тайна

Губернаторът на Кюстендилска област Виктор Янев спря решение на ОбС – Дупница за продажба на тютюневия склад на половин цена. Със заповед от 12 март В. Янев е върнал за ново разглеждане Решение № 41 на Общински съвет от 22 февруари 2019 г. Тогава общинските съветници гласуваха продажбата на седеметажна сграда, част от сградния фонд на тютюнев склад на ул. „Яхиновско шосе“ в Дупница срещу цена от 309 000 лв., определена от лицензиран оценител.

Областният управител В. Янев, позовавайки се на Закона за общинската собственост, е отхвърлил това решение на ОбС – Дупница като незаконосъобразно с мотива, че данъчната оценка на имота е определена на 677 477 лв. Законът за общинската собственост визира, че продажбата на общински имоти се извършва по пазарни цени, но не по-ниска от данъчната оценка, която в случая е 677 477 лв. При определената първоначална цена от 309 000 лв. общината ще бъде ощетена с близо 380 000 лв., мотивира се губернаторът.

На предстоящото заседание на ОбС местните парламентаристи ще трябва да прегласуват докладната записка.

Както „Струма“ писа, общината придоби тютюневия склад, собственост на Венчо Бачев от Благоевград, заради неплатени данъци и такси към община Дупница в размер над 1 000 000 лв.

Венчо Бачев закупи акциите на тютюневия склад в Дупница от „Булгартабак“ през 2007 г. за 101 000 лв. Оттогава бившият тютюнев склад в няма никаква дейност в областта на преработката на тютюн. Общината придоби имота през 2017 г., а преди няколко месеца беше обявено от председателя на ОбС – Дупница, че има купувач на една от сградите с намерение да развива дейност, свързана с преработката на тютюн, но името на кандидата все още се пази в тайна. Знае се само, че той има такъв бизнес и в Хасково.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *