На старта на летния сезон собственици на хотели в Сапарева баня трескаво търсят квалифицирани готвачи и камериерки. Предлагат заплата от 700 лв. на камериерките при 8-часов работен ден и надница от 40 лв. за готвачи, начинаещи в бранша, но желаещи няма.
Съсобственикът на два хотела в Паничище Николай Мертекчийски се оплака: „Няма готвачи. Давам по 40 лв. надница на начинаещи, но няма интерес. На добър готвач бих платил и 2000 лв. на месец“.
Репортер на „Струма“ разговаря с готвач с 12 г. стаж в дупнишки ресторант. Ето какво заяви той: „Готвачите са на изчезване. Малко са учениците, избрали специалност готварство. И като завършат, искат висока заплата. Аз съм започнал от миенето на чинии и съм стигнал до главен готвач. Младите първо питат колко ще им е заплатата и колко почивни дни ще ползват. Ако го накарат да сготви тристепенно меню обаче, не може да се справи, защото няма опит. Готвач в хотел работи в кухнята по 12-13 часа, а има и лоши работодатели. Докато си му нужен, ти плаща, щом намалее клиентелата те уволнява. Няма сигурност в днешните дни. Средната надница на що-годе добър готвач е от 50 до 70 лв. на ден. На добър готвач заплатата не може да е по-ниска от 3000 лв., като в месеца има 4 почивни дни. Обикновено в хотелите се назначава по един готвач и един помощник, който няма понятие от готварство. Ако готвачът е неопитен и не може да си организира работата, ще му е трудно. Затова и бягат и не искат да работят. На някои места работодателите ги осигуряват на минималната работна заплата, останалата част им я дават на ръка. Ако поискат осигуряване на заплатата от 2000 лв., те им удържат от заплатата парите за осигуряване и така ги принуждават сами да напуснат.
В големите хотели работят по няколко готвача, единият е на скарата, другият на заготовката, но в малките хотели са само по един. То и работодателите нямат сметка при 50 гости на хотела да назначават по двама- трима готвачи.
В област Кюстендил има само две училища, в които се обучават за готвачи, в Кюстендил в ПГ по туризъм има една паралелка с 26 ученици и в Дупница една паралелка в ПГ по хранително-вкусова промишленост. Голяма част от завършилите тази специалност обаче не упражняват професията.
Проблемът с набирането на персонал в хотелите в Дупница и Сапарева баня е от години.
Както „Струма“ писа, преди 2 г. се проведе специална среща на представители на общините Дупница и Сапарева баня с директорите на средните училища и представители на РУ на МОН. Тогава за първи път се заговори и за дуално обучение по специалности, които са на изчезване, като електроженисти, оксиженисти, както и готвачи.
Директори на училища заявиха, че няма желаещи да се обучават в тези професии и за това не предвиждат паралелки с такава насоченост.
ЙОРДАНКА ПОПОВА