На 3 юни жителите на с. Изгрев блокират кръговото кръстовище към селото заради незаконното сметище

Предстои възлагане на проектиране на новата площадка в с. Церово, след изграждането й ще започне поетапно рециклиране на отпадъците от настоящето депо, обявиха от община Благоевград

Достъпът до с. Изгрев да се затвори на 3 юни в знак на протест срещу незаконното сметище и изхвърлянето на битови отпадъци в землището на селото, днес на събрание айдаровци. Присъствалите на свиканата в кметството среща са гласували да се блокира кръговото кръстовище на бул. „Яворов“ в Благоевград, откъдето минават камионите с боклук. Упълномощили са кмета на селото Йордан Китанов да внесе уведомителни писма в общината и  полицията, че протестът ще протече в светлата част на деня между 8 и 20 часа,  както е записано в закона.

Както „Струма“ писа, жителите на с. Изгрев организираха преди няколко седмици подписка с искане да се затвори сметището и да се преустанови ползването му. Преди години то бе открито от общината като табан за строителни отпадъци, но отдавна на него се изхвълрлят всякакви боклуци. Стари мебели, торби с използвани памперси, дрехи, счупени играчки, стари хладилници и какво ли още регулярно задръстват дерето, край което е оформено депото, и местните жители са силно притеснени, че ако то придойде, ще запуши тръбите, преминаващи през селото, и ще го наводни. Бившият кмет на селото Стоян Попдимитров от времето, когато табанът за строителни отпадъци бил открит, сигнализира, че назначените пазачи не проверяват какво се изхвърля и това е една от причините за вече критичната  ситуация.

Припомняме, че през 2021 г. след сигнал на гражданин РИОСВ разпореди сметището да бъде затворено.

В последните 4 г. общината прави няколко пъти постъпки да осигури друг терен за депониране на строителни отпадъци, за да може да затвори и рекултивира сметището в с. Изгрев. Последно в началото на април зам. кметът по строителството, екология и европроекти инж. Светла Захариева е депозирала искане в Общинския експертен съвет по устройство на територията за промяна на предназначението на общински имот в местността Емешен в землището на с. Церово от пасище за площадка за третиране на отпадъци. Становището на експертите е да се предприемат процедури за обявяване след представяне на становища от РИОСВ и РЗИ.

От кметството коментираха, че ръководството на община Благоевград е запознато с дългогодишния проблем с незаконното сметище в с. Изгрев и е в непрекъснато търсене на решение.

„От самото начало на мандата на кмета М. Байкушев сред основните приоритети на  екипа му е управлението на отпадъците. Веднага бе възобновена процедурата пред Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) за преценка за необходимостта от Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение: „Извършване на дейности по предварително третиране и рециклиране на строителни отпадъци в поземлен имот с идентификатор 78464.6.10, местност Емешен, по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Церово, община Благоевград, област Благоевград“ с възложител община Благоевград. Кметът проведе и специално обществено обсъждане с жителите на с. Церово, като посети селото на място, представи проекта и отговори на въпросите на гражданите. На 30.04.2024 г. РИОСВ – Благоевград издаде решение, че инвестиционното предложение няма нужда от процедура по ОВОС. Изготвен е и е процедиран през Общинския експертен съвет по устройство на територията подробен устройствен план за площадката, който очаква окончателно одобрение от Регионална здравна инспекция – Благоевград и ще бъде предложен за гласуване от Общински съвет – Благоевград на сесията през м. юни т.г.

Предстои община Благоевград да възложи проектиране на бъдещата площадка за третиране и рециклиране на строителни отпадъци, за което има заложени средства в план-сметката за отпадъците за 2024 г. Паралелно с това община Благоевград проучва различни източници за финансиране на СМР и варианти за опериране на бъдещата площадка, като се надява да възложи нейното изграждане до края на 2024 г.

След изграждането на новата площадка ще започне поетапно извозване, сортиране и рециклиране на строителните отпадъци от площадката в с. Изгрев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *