
Сега е сезонът на гроздето и е цяло престъпление, ако не извлечете всички възможни ползи от този невероятно вкусен и полезен плод.
Ако редовно похапвате гроздови зърна, ще усетите разликата – нервното пренапрежение ще липсва, лекотата в стомаха ви ще е осезаема, а мигрената или обикновеното главоболие ще са непознати като усещания. Невероятно много са ползите за здравето, които гроздето носи на човек.
Дори хроничният запек намира своето лечение, когато в борбата се намеси този зърнест плод. Освен това, една чепка грозде на ден може да ни помогне не само с лошото храносмилане, но и с умората, при нарушения на бъбречната функция, дегенерация на макулата и предотвратяването на катаракта.
Гроздето има невероятно високо и разнообразно съдържание на хранителни елементи и играе важна роля за осигуряването на здравословен и изпълнен с енергия живот.
Вижте какви са ползите от вкусното и сочно грозде:
Този вкусен плод съдържа големи количества витамини А, С, В6 и фолиева киселина, които се крият в тъмните или светли гроздови зърна. Те са в допълнение към важни минерали като калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и селен. 200 гр. грозде носят на организма бомба от флавоноиди, които са много мощни антиоксиданти – намаляват щетите, причинени от свободните радикали и забавят стареенето.
Ако ви мъчи мигрена, ваш верен съюзник е гроздовият сок, който е лесно и мощно средство за лечение на мигрената в домашни условия. Чаша сок от плода трябва да се приема рано сутрин, без да се смесва допълнително с вода.
Гроздето играе важна роля при нарушено храносмилане, като облекчава паренето и лекува възпалението на стомаха. Предпочита се при стомашно-чревни разстройства, защото е лека храна.
Гроздето е много ефективно средство срещу запек, което помага да се избавим от чувството за подут корем и тежест. То се разглежда като слабителна храна най-вече заради съдържанието му на органични киселини, захар и целулоза. Всички тези ползи са формиращи за друго положително влияние на гроздето върху цялостното състояние на тялото.
Чепка грозде на ден гони умората, като светлият гроздов сок попълва запасите от желязо в организма и предотвратява появата на чувство на отпадналост. Добре е да се знае, че тъмното грозде обаче намалява нивата на желязото.
Гроздето е полезно и за бъбреците, като то може значително да намали киселинността на пикочната киселина и спомага за отстраняването ѝ от отделителната система.
Но дали гроздето е полезно за всички хора? Ето в какви случаи трябва да внимавате с неговата консумация и за кои хора не е чак толкова полезно:
Хората с наднормено тегло заради високия гликемичен индекс на този сладък плод.
Страдащите от диабет или най-малко от високи нива на кръвната захар – гроздето е богато на захари плод.
Хората с непоносимост към фруктозата.
Хората с проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт от рода на болки в стомаха и хронична диария.
Децата – заради риска от задавяне, като според редица източници повече от половината от фаталните инциденти, свързани със задавяне, са с храна, а гроздето е на челните места сред причинителите на подобни фатални инциденти.