Неформално! Тръмп все пак си говори с Путин в Буенос Айрес

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е имал „неформални разговори“ с руския си колега Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, потвърди говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от световните агенции.

По-рано помощникът на Путин Юрий Ушаков съобщи, че руският президент е имал кратка среща с Тръмп.
Самият Ушаков се е срещнал със съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. Според него Москва и Вашингтон са готови да продължат контактите. „Не съм сигурен кога може да се състои следващата среща между Путин и Тръмп”, допълни Ушаков.

Вчера американският президент обяви, че няма да се срещне с руския си колега в кулоарите на Г-20 заради инцидента със задържаните от Русия украински кораби и моряци.

Комюникето на Г-20

Лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в Буенос Айрес финално комюнике, в което обещават да поправят световната търговска система. Всички без САЩ остават твърдо и зад Парижкото споразумение за климата.

Държавите от Г-20 се договориха да „подновят (своя) ангажимент да работят заедно за подобряване на един основан на правила международен ред“. Тази формулировка бе възприета като отстъпка от страна на Съединените щати.

В документа се подчертава, че бежанските кризи по света трябва да бъдат уреждани чрез справяне с причините за тази принудителна миграция, в добавка към ангажимент за отговаряне на хуманитарните нужди на хората, принудени да напуснат своя дом.

На фона на търговските войни на САЩ с ЕС, Китай, Канада, Мексико и ред други държави, изявлението не включва обещание за избягване на търговския протекционизъм. Също така не се споменава за честни търговски практики.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *