
Напълно нелогично е да държим яйцата в хладилника, смятат специалисти. Но дори и да го правим, вратата на електроуреда е най-неподходящото място за съхранение на яйца.
Подходящата температура, при която яйцата трябва да с съхраняват, е между 5 и 6 градуса, като трябва да ги консумираме до третата седмица, след като сме ги закупили. След третата седмица яйцата стават негодни, без значен на какви термични обработки ще ги подложим.
Вратата на хладилника е сочена за възможно най-лошот място за съхранение на яйца. Това е така, защото при отварянето на хладилника именно около вратата влиза н много топъл въздух. След като се затвори хладилникът обаче, температурата отново става по-ниска и така се получават резки температурни амплитуди, заради които яйцата се развал по-бързо.
Ако искате да съхраните яйцата си в подходящи условия, използвайте съд, които се затваря плътно, так че да не влиза често въздух, като ги подредите обърнати с върха надолу. След това поставете яйцата на
място, където температурата е около 5-6 градуса по Целзий. При температура над 7 градуса яйцата започват да губят 20% от качествата си с всеки изминал ден. Експертите съветват още да не купувате излишни количества яйца от магазините. Купувайте само толкова колкото ще са ви необходими за период от 2-3 седмици.
Яйцата са един от основните продукти в домакинството яйца могат да се приготвят сладкарски десерти, основни ястия, да се застройват супи, както и да се консумират самостоятелно.