Не измивайте тези храни преди готвене

Ако мислите, че като измиете някои продукти с вода, ще се отървете от бактериите и ще ги направите по-безопасни, жестоко се лъжете.

Измиването на някои храни не само не е от полза, но може да се окаже опасно. Ето пет продукта, които не бива да миете преди готвене:

Сурово месо

Бактериите по червените меса и пилешкото могат да бъдат изключително опасни. Още по-опасни стават, ако се опитате да ги измиете от месото с вода – тогава шансът те да се разпространят в цялата кухня стават огромен.

Много по-добър е вариант е веднага да пристъпите към термична обработка – по този начин всички бактерии ще загинат.

Експертите съветват преди готвене да попиете месото с хартиена кърпа или салфетка. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

Ако планирате мариноване на месото, винаги го правете в хладилник.

Гъби

Гъбите бързо абсорбират голяма част от водата, в резултат на което вкусът и консистенцията им се променят.

Експертите препоръчват да почистете повърхността като обелите гъбите или ги изчеткате с влажна четка. По време на термичната обработка всички бактерии ще изчезнат.

Яйца

Масова практика е яйцата да се измиват преди готвене. Ако са домашни, това е задължително. Ако са от магазина обаче, те често се третират със специално масло, така че микроорганизмите да не проникват в черупката.

Паста

Много хора изплакват спагетите или макароните, което професионалните готвачи намират за „истинско престъпление“.

Измиването на пастата води до унищожаване на нишестето, което затруднява абсорбирането на сосовете.

Риба

При рибата логиката е същата като при пилешкото и червеното месо – ако я измиете с вода, вероятността да разпространите вредните бактерии е много по-голяма, отколкото при директна термична обработка.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *