Не помните имена? Ето решението на проблема

Как да избегнем паниката от забравянето на нечие име почти незабавно след запознанството?
Научен факт е, че имената на хората просто не са приоритет за ума ни. Той е еволюирал дотолкова, че да помни ключови детайли, които засягат оцеляването ни, като лицето на врага или мястото на разпространение на питателна храна. Но не и имената на току-що срещнатите.
През последните две години Рита Джей Кинг работи с Джеймс Джораш и Крис Харууд – американски състезатели в шампионата по запаметяване на САЩ. Докато тренират за състезанието, Рита ги наблюдава и прави изводи. Тя споделя основните си съвети и стратегии за по-лесно помнене на имена на хората в LinkedIn. Сред тях се включва следното:
1.) Не се психирайте. Повечето хора смятат, че имат лоша памет за имена. Ако навлезете в нова ситуация, убедени, че няма да запомните имената на хората, с които предстои да се срещнете, този допълнителен стрес услужливо ще ви помогне да не го сторите. Вместо това, влезте в помещението с нагласата, че в него се намират най-малко двама души, чиито имена можете и ще запаметите.
2.) Забавете темпото и го карайте по-леко. Част от причината имената да ни убягват е, че често има голяма активност около нас, когато се запознаваме с нови хора. Шумните партита, конференциите и ресторантите не правят по-лесно запомнянето. Напротив, замъгляват ума ни по време на представяния. Затова, отделете момент в самия миг на новата среща и се уверете, че схващате името на човека правилно. Повторете го, докато правите зрителен контакт очи в очи с него. Правете такъв контакт и когато се запознавате с всеки друг.
3.) Задавайте въпроси. Измислете въпрос, свързан с първото или фамилното име на човека. Откъде произлиза? Има ли история, която стои зад него? В случай, че ви е трудно да го произнесете, повторете го бавно и позволете на събеседника да ви коригира, докато го схванете правилно. Това ще ви помогне да го запомните. И ще оставите човека с впечатление, че сте някой, който го е грижа дали знае името му правилно. В хода на все по-голямата глобализация на бизнеса това старание става все по-ценено.
4.) Използвайте името на човека. По време на разговора, опитайте да го споменавате колкото е възможно, по-често. Вниманието ви ще бъде оценено. Освен това, произнасянето на името на висок глас ще ви помогне да го затвърдите в паметта си. Това, от своя страна, по-късно ще ви помогне да го свържете със съответната физиономия.
5.) Използвайте зрителната си памет. Създавайте картини в ума си.Опитвайте да изградите визия, свързана с името на човека. Понякога е лесно. Например, когато срещнете … Билян Хлебаров и си представите уютна и ухаеща прекрасно пекарна за хляб. В останалите случаи, когато имате нужда от творчески начин да асоциирате картина с пълното име на човек, колкото и трудно да изглежда, можете да разделите името на срички и да си създадете визия, най-близка за запаметяването им според мозъка ви. Имaйте предвид, умът ви работи чрез асоциации.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *