Не пречи само на визията, наднорменото тегло води до рак

Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават най-малко 2 пъти риска от рак. До този извод са стигнали учени от университета в Бристол, Англия. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в сайта MedicalXpress.

Специалистите установили каква е активността на гени в злокачествени туморни образувания на тъкани при 8 вида рак, за които е била констатирана връзка със затлъстяването.

След това прибегнали до метода на Менделеевата рандомизация, който е свързан с изследване на естествени изменения на гените. Той дава възможност да се определи ролята на един или друг фактор за развитие на заболяване, т. е. открива причинно-следствена връзка.

В случая била открита връзка между индекса на телесна маса и риска от заболяване, като се изключи влиянието на гени, които могат да допринесат и за затлъстяване, и за поява на тумори.

По думите на учените, излишното тегло е виновно за 6 процента от случаите на рак в развитите страни. Резултатите от изследването показали също, че свързаните със затлъстяване проценти на случаите на рак са много повече.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *