Не само шофьорите, но и пътниците ще се проверяват за глоби на границата

Не само шофьорите, но и пътниците в колите ще се проверяват за глоби на най-големите гранично-пропускателни пункта, съобщи днес пред журналисти Иво Писанов от „Пътна полиция“. На пасажерите няма да се взимат книжките, ако имат връчени, но неплатени санкции, но ще им бъдат връчвани наказателни постановления, които не са получили.

Както стана известно вчера, шофьорите, с връчени, но неплатени глоби, могат да се издължат на място, на специално монтиран терминал. При положение, че нямат пари, или не искат да платят, книжката им се отменя на място, а ако автомобилът се води на тяхно име, той се спира от движение. Свидетелството за управление и статута на колата се възстановяват след плащане на дължимите суми, съобщава dnevnik.bg.

Писанов уточни, че за момента системата работи само на пункт Калотина, а до средата на следващата седмица ще обхване още седем ГКПП-та. Според него проверката на границата не се различава с нищо от тази, която от две години и половина полицаите правят на пътя, с тази разлика, че има вариант глобите да се платят на място.

Той уточни, че претенции се предявяват само за глоби, на които давностния срок не е изтекъл. Иво Писанов също защити тезата, че не се ограничава свободното движение, въпреки че шофьор, който е сам в колата или в нея няма друг правоспособен водач и му бъде отнета книжката, няма как да продължи пътя си.

По последни данни за последните 4 години и 4 месеца приходната агенция (НАП) е събрала принудително близо 54% от сумите по наложените от органите на МВР глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Ефективността на връчването и плащането на глобите не се подобрява значително, въпреки, че от две години и половина пътната полиция получи право на пътя да сваля номера на превозни средства и да прибира книжките на водачи с връчени, но неплатени наказателни постановления.

За целта пътните полицаи са оборудвани с таблети с интернет връзка и при всяко спиране на шофьор, независимо по какъв повод, проверяват дали няма неплатени санкции.

В момента за обществено обсъждане са качени и промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност. Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит. При сегашната ситуация фишове се съставят за по-дребни нарушения, а за сериозните се прави акт за установяване на административни нарушения.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *