Нова мотописта, дълга 1.6 км, правят в Зелен дол, след месец рев на мотори оглася баирите

Нова мотописта, дълга 1.6 км, се строи усилено в благоевградското село Зелен дол, а след месец там ще се проведе международно състезание. Трасето се изгражда върху 44 дка общинска земя, която от пущинак с драки и къпини, недостъпен дори за козите, ще се превърне в мотополигон.

„Идеята за мотопистата възникна още когато станах кмет на село Зелен дол, тъй като старата писта престана да функционира, след като земите бяха върнати на частниците. Момчетата от мотоклуба са хората, които разбират от този спорт, затова обединихме усилията си и след като общината ни даде 44 дка земя, а след това още 100 дка, започнахме изграждане на трасето”, обясни кметът на с. Зелен дол Ангел Младенов.

Като за начало от общината им отпуснали 45 000 лв., спазарили строителни фирми и започнали работа. Ежедневно на терена се правят оперативки с участието на кмета Ангел Младенов и шефа на мотоклуб „Еър макс рейсинг“ Красимир Божурски, на които се разпределят задачите. Трасето ще бъде с дължина минимум 1600 м и 12 м широко. По план трябва да бъде готово седмица преди 29 октомври за състезанието.

„Много фирми ни помагат, прави се всичко необходимо пистата да се случи. Теренът, върху който се изгражда мотополигонът, беше само в храсталаци и човек не можеше да мине. Ние го приехме като истинско предизвикателство и от една джунгла го превръщаме в трасе, в модерно съоръжение. Работим с доста фирми, които ни помагат, една ни праща багер, друга камиони. Българската федерация по мотоциклетизъм ни помогна с експерти, които изготвиха проектите за трасето, както и с организацията на състезанието”, обясни Красимир Божурски.

Пистата трябва да отговаря на всички параметри на Европейската федерация по мотоциклетизъм, за да може в бъдеще да се провеждат кръгове от европейските първенства. За целта ще има паркинг за състезателите, за публиката, достатъчно широки, за да няма инциденти.

„В нашия край има най-много фенове на този спорт, имаме традиции. Всички чакат да дойде 29 октомври и традицията да възкръсне. Очакваме около 100 състезатели, вече имаме заявки от България, Гърция, Македония, Румъния и Хърватия”, добавя Красимир Божурски.

„Трасето ще се развива поетапно, целта е да идват да тренират отбори от страната. Климатът позволява да идват състезатели от Северна Европа. Целта ни е това да стане трасето на шампионите, което ще доведе до икономически ползи за хората от община Благоевград“, убеден е шефът на мотоклуба.

Кметът на с. Зелен дол е амбициран да превърне селото в привлекателно за младите хора. „Има много неща, които са забравени, и заедно с такива млади и амбициозни хора ще го постигнем. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов много се радва на нашата инициатива, стои зад нас. Вчера проведохме разговори, имаме неговата дума, че можем да разчитаме на финансова подкрепа от общината. Ще кандидатстваме и по проекти”, казва кметът на Зелен дол. Той залага на развитието на селски туризъм в пограничния район с Македония, като разчита на интерес към старинната крепост до старата мотописта, селските църкви, пещерата край село Обел…

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *