Нова подпорна стена ще пази от свлачища резервоара за питейна вода „Яворите“ в Петрич

Изгражда се подпорна стена в участък на ул. „Беласица“ в град Петрич. Неотложността за изпълнението на проекта е продиктувана от намиращия се в близост резервоар „Яворите“.

Това съоръжение захранва с питейна вода цялата СРЕДНА ЗОНА на град Петрич. Намира се на метри от участък на ул. „Беласица“, при който се активира свлачище през 2021 година. Ако не се пристъпи към укрепване на ската, ще бъде рисково за резервоара за питейна вода, беше заключението след оглед на място.

Община Петрич внесе искане пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за отпускането на средства, които да се насочат за решаване на проблема.

Проектът на Общината получи одобрение за финансиране в размер на 1,3 млн. лв. По него се предвижда да се изгради подпорна стена. За да бъде напълно подсигурен и резервоарът, стената ще бъде с дължина 42 м.

Височината варира – от 4,30 м. в най-ниска точка до 5,30 метра при най-високата.

Специфичен е строителният подход за нейната направа. Инженерно-геоложко обследване установява, че носимоспособността на почвения слой е много слаба, което налага задължително пилотно фундиране – изграждане на 35 броя пилотни фундаменти на дълбочина 6 метра и разстояние между тях 1,20 м.

Над тях ще бъде направена самата подпорна стена.

Освен да бъде обезопасен резервоарът за питейна вода „Яворите“ с изграждането на новата подпорна стена ще се реши и проблем за живущите в съседство на участъка граждани.

Работата на терен вече е в ход.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *